Nieuws

Leerkrachten vrijgesproken in zaak rond schoolzwemmen

De twee leerkrachten van Salam zijn vrijgesproken van schuld aan haar dood. De drie badmeesters krijgen ieder een taakstraf van zestig uur. Het Syrische meisje verdronk in 2015 tijdens het schoolzwemmen in Rhenen.

De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het schoolzwemmen lag primair bij de zwemleraren, oordeelt de rechtbank. ‘Door een gebrek aan waakzaamheid en een gebrek aan communicatie zijn zij in meerdere opzichten tekortgeschoten in het toezicht op Salam.’

Vrijspraak leerkrachten

De rechtbank oordeelt dat er wel een fout is gemaakt door de schoolleerkrachten door onvoldoende zicht te houden op Salam, maar dat er bij hen geen sprake is van schuld. ‘De leerkrachten waren niet op de hoogte van de protocollen, waarin staat dat zij samen met de zwemleraren verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de zwemmende leerlingen. Het is de school aan te rekenen dat de leerkrachten hiervan niet op de hoogte waren. De leerkrachten grepen terug op wat zij in de praktijk gewend waren: tijdens het zwemmen nemen de zwemleraren de verantwoordelijkheid over. Zij wisten niet beter dan dat zij een ondersteunende rol hadden’, zo schrijft rechtspraak.nl.

Reactie PO-Raad

De PO-Raad hoopt dat met deze uitspraak de rust terugkeert op scholen die bezorgd waren of ze nog wel door moesten gaan met schoolzwemmen of andere activiteiten buiten de school zoals sportdagen, schoolkamp, buitengymles en schoolreisjes. Voorzitter Rinda den Besten: ,,We weten dat in de grote steden één op de vijf kinderen afhankelijk is van schoolzwemmen voor het behalen van hun A-diploma. Ook onder allochtone kinderen ligt dit percentage hoog.”

Het zou wat de PO-Raad betreft dan ook begrijpelijk, maar zeer onwenselijk zijn als scholen door een veroordeling terughoudender zouden worden met schoolzwemmen. Zover is het niet gekomen.

De PO-Raad vindt het belangrijk dat de protocollen kritisch worden bekeken en dat ze onder alle leraren en schoolleiders bekend zijn. Wel benadrukt ze dat er bij het werken met kinderen altijd risico’s zullen blijven bestaan en incidenten helaas nooit helemaal te voorkomen zijn.

Aandacht in de media voor uitspraak

Veel media besteedden op donderdag 22 en vrijdag 23 juni aandacht aan de uitspraak. In dagblad Trouw laat de PO-Raad weten dat zij hoopt dat met de vrijspraak van de leerkrachten de rust terugkeert. En in het Algemeen Dagblad geeft de sectororganisatie voor het primair onderwijs aan opgelucht te zijn dat de leerkrachten zijn vrijgesproken. ,,Als de rechter anders had geoordeeld, waren de gevolgen niet te overzien. Dan was het schoolzwemmen misschien op de tocht komen te staan, maar ook de gymlessen, sportdagen, schooluitjes en noem maar op'', aldus de PO-Raad in de krant. 

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten