Nieuws

NOS: Google leert 'toekomstig' personeel programmeren op basisscholen

De NOS berichtte woensdag over de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Aanleiding voor het verhaal is Google die programmeerlessen geeft aan leerlingen in Groningen. PO-Raad ziet dat het onderwijs en bedrijfsleven steeds meer met elkaar in aanraking komen. We zien dat bij onder meer onderwijs met ICT, techniekonderwijs, bewegingsonderwijs.

Scholen kunnen profiteren van kennis en kunde van bedrijven en organisaties, vindt de PO-Raad. Leerlingen kunnen in aanraking komen met diverse beroepen, het kan een bijdrage leveren aan de kenniseconomie. Voor de PO-Raad staat als paal boven water dat scholen voor goed onderwijs nooit van het bedrijfsleven afhankelijk mogen zijn en dat het hierbij een taak van de school is om leerlingen te beschermen tegen mogelijke commerciële belangen. Dat vraagt van scholen, besturen en ouders dat zij zich de vraag blijven stellen van welke bijdrage van het bedrijfsleven leerlingen en het onderwijs kunnen profiteren en wanneer dergelijke commerciële belangen een rol spelen.

Zoals gezegd, vindt de PO-Raad dat scholen nooit op welke manier dan ook afhankelijk mogen zijn van het bedrijfsleven. Op dit moment is de basisbekostiging van het onderwijs echter flink ondermaats. De PO-Raad kan zich daarom voorstellen dat scholen lonken naar bijvoorbeeld ‘sponsoring’.

Een deel van deze reactie is opgenomen in het NOS-item.