Nieuws

NRC: 'Druk op Slob om flexibele schooltijden toe te staan'

Scholen die sinds 2011 experimenteren met flexibele onderwijstijden, moeten daarmee kunnen doorgaan, mits hun kwaliteit goed is. CDA, D66, VVD en SGP voerden donderdag in een debat de druk op op minister Arie Slob (Onderwijs) om dit te regelen, schrijven NRC Handelsblad en NRC Next. Slob kondigde onlangs aan dit experiment te willen beëindigen.

Op de scholen die meedoen, kunnen leerlingen bijvoorbeeld buiten reguliere vakanties met vakantie gaan. Zij gaan niet minder uren naar school, maar wel op afwijkende dagen. De scholen en ouders van de leerlingen zijn blij met deze mogelijkheden.

Ondanks dat bij meerdere scholen de onderwijskwaliteit op orde is, stopt de pilot voor álle deelnemende scholen. Door het besluit moeten mogelijk scholen sluiten. Dat zorgt voor onzekerheid bij ouders, leerlingen en leraren.

De PO-Raad gaf al eerder aan het onbegrijpelijk te vinden dat het experiment voor alle scholen stopt. Ze vindt dat onderwijskwaliteit voorop moet staan en dat scholen tegelijkertijd ruimte moeten krijgen hun onderwijstijden te moderniseren. Het experiment toont juist aan dat de onderwijskwaliteit niet hoeft te lijden onder flexibilisering van de onderwijstijden. De partijen onderschrijven dat. Eerder al stelden GroenLinks, SP, PvdA en SGP hier kritische vragen over.

VVD, CDA en D66 dienden in het debat een motie in om het afwijken van de onderwijstijden, onder voorwaarden, wettelijk mogelijk te maken. De Tweede Kamer stemt dinsdag over de motie.

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten