Nieuws

NRC.nl: 'Flexibele schooltijden? Minister zegt nee'

Basisscholen mogen vanaf schooljaar 2020-2021 niet meer experimenteren met flexibele schooltijden schreef minister Arie Slob (Onderwijs) eerder naar de Tweede Kamer. NRC.nl spreekt een aantal betrokkenen bij het experiment. Zij hebben het over ‘een stap terug in de tijd’.

Schoolbesturen, directies, en ouders vinden het zonde dat scholen niet meer mogen experimenteren met het afwijken van de traditionele schooltijden. Ewald van Vliet, schoolbestuurder bij Lucas Onderwijs, noemt het een ‘onbegrijpelijke en disproportionele maatregel.’ Hij benadrukt dat de Onderwijsinspectie altijd tevreden was over De School, waar geëxperimenteerd werd met flexibele schooltijden en vakanties.

Een aantal van de scholen die deelnamen aan het experiment moesten stoppen door kwaliteitsproblemen, schrijft minister Slob aan de Tweede Kamer. De PO-Raad meldde eerder dat ze het terecht vindt dat scholen met onvoldoende leeropbrengsten worden uitgesloten van het experiment: onderwijskwaliteit staat voorop. Maar de sectororganisatie vindt de conclusies van minister Slob voorbarig, zegt ze tegen het NRC. De meeste deelnemende scholen voldoen immers wel aan de kwaliteitseisen. De PO-Raad vindt het niet terecht dat ook deze scholen moeten stoppen met flexibele schooltijden.