Nieuws

PO-Raad bezorgd om uitgeschreven leerlingen

De PO-Raad maakt zich zorgen over de continuïteit van het onderwijs voor de 588 leerlingen die de afgelopen weken uitgeschreven zijn van school. Dat gebeurde nadat een aantal scholen door het Turkse staatspersbureau Anadolu in verband is gebracht met Gülen. De meeste kinderen gaan inmiddels al naar een andere school, maar tenminste 76 kinderen zitten nog thuis, zo melden dagblad Trouw en de NOS deze week. 

'Zoveel leerlingen die zich uitschrijven, in zo'n korte tijd en dat op zoveel scholen tegelijk: dat is in Nederland nog nooit vertoond', zegt een woordvoerder van de PO-Raad in de krant. In Amsterdam is een 'bovenschools coördinatiepunt' opgericht om alles in goede banen te leiden, maar dan nog is het een 'enorm ingewikkelde puzzel' om ieder kind op een nieuwe school te krijgen, aldus een woordvoerder van de gezamenlijke schoolbesturen. 'Normaal kijken we bij een kind dat naar een andere school wil goed naar het dossier, de studieresultaten, de specifieke wensen en behoeften. Nu is daar geen tijd voor. We voeren versnelde gesprekken.' Ondanks die haast verwachten de scholen nog minstens 'enkele weken' nodig te hebben.

Ook financiële gevolgen

De leegloop heeft voor scholen grote financiële gevolgen, al zit daar een vertraging in van een jaar. Op 1 oktober wordt het aantal leerlingen geteld. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel subsidie een school het volgende schooljaar krijgt. 

De PO-Raad berekent dat de Witte Tulp in Amsterdam volgend schooljaar met 700.000 euro wordt gekort. In het geval van De Roos in Zaandam valt de schade waarschijnlijk hoger uit: rond een miljoen euro. Op beide scholen is het leerling aantal bijna gehalveerd. Voor de andere scholen zal de financiële terugval kleiner zijn, omdat de uitstroom lager is. Zo kan de Cosmicus-basisschool in Rotterdam rekenen op een bekorting van 250.000 euro.

Jeugdjournaal

Ook in het Jeugdjournaal werd er aandacht besteed aan de kwestie. PO-Raad-voorzitter Rinda den Besten sprak daarin haar zorgen uit: ,,Het is voor de kinderen die nu nog niet op school zitten niet goed. Zeker zo aan het begin van het schooljaar waarin alles wordt opgestart, is het ontzettend zonde als je een dag of meerdere dagen mist." Ook gaf ze aan dat de Inspectie van het Onderwijs heeft laten zien dat het onderwijs op de desbetreffende scholen van goede kwaliteit is. ,,Ik kan me voorstellen dat het voor de kinderen en ouders die op de scholen zijn gebleven een hele lastige situatie is. Maar we zien dat er goed les wordt gegeven op deze scholen. We kunnen ervan uitgaan dat ze dat blijven doen. Kinderen kunnen daar dus ook met een gerust hart blijven zitten.''

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten