Nieuws

Inspiratieregio's samenwerking onderwijs en zorg gaan van start

Voor de zomer heeft de Coalitie Onderwijs Jeugd en Zorg een oproep gedaan voor het vinden van tien inspiratieregio’s of gemeenten. Regio’s met lef én uitvoeringskracht die in de praktijk sterk betrokken zijn bij het verbinden van onderwijs, kinderopvang, (jeugd)zorg en jeugdhulp. Deze regio’s gaan in het lerend netwerk Met andere ogen aan de slag om de ontwikkelkansen van kinderen te vergroten.

Uit de dertig aanmeldingen zijn de volgende regio’s geselecteerd als inspiratieregio: regio Twente, Noord-Kennemerland, Regio NO-Friesland, Holland-Rijnland, Zuid-Kennemerland, De Meijerij, Utrecht, Leeuwarden, Zuid-Limburg, Almere en FoodValley.

Inspiratieregio’s gaan van start

Op 31 oktober tijdens de conferentie Onderwijs Jeugd presenteren de inspiratieregio’s zich tijdens een plenaire bijeenkomst in de ochtend. In de middag en avond is er tijd voor de echte kick off! Kijk hier voor meer informatie over de conferentie Onderwijs Jeugd. 

Hoe gaan we nu verder?

Alle inspiratieregio’s maken onderdeel uit van het lerend netwerk Met Andere Ogen. Iedereen die zich inzet in  het werkveld onderwijs-jeugd-zorg en van en met elkaar wil leren, kan zich aanmelden als aandeelhouder. Ook als je geen inspiratieregio bent. Zo zijn de 19 aanmelders die geen inspiratieregio werden van harte uitgenodigd om mee te doen. Ook aandeelhouder worden? Of je aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief? Mail je gegevens naar metandereogen@onderwijsjeugd.nl

Activiteiten

Voor het gehele netwerk gaan we in de komende periode de volgende activiteiten ontwikkelen:

  • Bijeenkomst voor alle aandeelhouders op 12 december in de ochtend (inclusief lunch). Reserveer deze datum alvast in je agenda;
  • Opzetten van een landelijk digitaal netwerk;
  • Ontwikkelen van een toolbox met experts, kennis en kunde;
  • Het delen van opgedane kennis en kunde van de inspiratieregio's;
  • Communities of practise; verdieping op inhoudelijke thema's met een vaste groep, zoals: hoe organiseren we duurzaam onderwijszorgarrangementen en geef je preventie in deze domeinen vorm?
Over het programma Met andere ogen
De Coalitie onderwijs-jeugd-zorg heeft de krachten gebundeld om de vraag “Wat heeft het kind nodig?” middels een gezamenlijk leertraject te beantwoorden. Een beweging om de samenwerking tussen (passend)onderwijs, kinderopvang, (jeugd)gezondheidszorg en hulp te verbeteren, zodat ontwikkelkansen van kinderen vergroten. Meer preventie en ook oplossingen die ‘het stelsel’ verbeteren. De grote uitdaging is om het kind centraal te stellen en samen te werken om het een sterke basis te geven. Het doel van de aanpak Met andere ogen is om samen met onderwijs-jeugd-zorg lokaal al doende lerend te faciliteren wat werkt. Wat helpt om kinderen de juiste ontwikkelkansen te bieden en welke verbinding leggen we tussen onderwijs en jeugdzorg/jeugdhulp en andere partners?

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten