Nieuws

Trouw: ‘Ouders ondernemen steeds vaker juridische stappen tegen school’

Rechtsbijstandverzekeraars zien het aantal verzoeken voor advies in conflicten met onderwijsinstellingen de laatste jaren stijgen. Dat meldt dagblad Trouw op 1 september. De PO-Raad laat in de krant weten het een zorgelijke trend te vinden en pleit voor ‘een goed gesprek’ in plaats van het juridische traject.

Achmea Rechtsbijstand spreekt over een ‘juridisering’ van het onderwijs. Waar de organisatie vijf jaar geleden nog 557 onderwijszaken behandelde, waren dat er vorig jaar 784. Ook rechtsbijstandverzekeraar ARAG ziet een forse toename in het aantal onderwijszaken. De verklaring van beide organisaties: ‘de mondigheid van ouders neemt toe’.

Pijnlijke trend

De PO-Raad laat in de krant weten het een pijnlijke trend te vinden. ,,De rechter is echt het uiterste middel. Het uitgangspunt zou moeten zijn dat je een conflict oplost in een gesprek, desnoods met behulp van een bemiddelaar van buitenaf.’’

Ook Peter van Hulsen van Ouders & Onderwijs adviseert ouders om eerst de route te kiezen van bemiddeling. ,,Als je het gesprek aangaat, dan blijkt er vaak een andere oplossing mogelijk. Uiteindelijk is geen kind erbij gebaat dat ouders en school vechtend over straat gaan.’’ Aldus Van Hulsen in de krant.