Nieuws

Basisschool Olof Palme uit Drunen wint Lentekriebels Award 2018

Basisschool Olof Palme uit Drunen krijgt vandaag de Lentekriebels Award 2018 uitgereikt. Met deze award prijst Rutgers basisscholen waar relationele en seksuele vorming een vast onderdeel is van het schoolcurriculum. De Drunense basisschool wordt bekroond omdat zij de lessen al jaren op een creatieve en structurele manier vormgeeft. Zo hebben zij een “vraag maar raak club”, waarbij leerlingen vragen van andere leerlingen beantwoorden over onder andere relaties en seksualiteit. Het is de eerste keer dat de Lentekriebels Award wordt uitgereikt. 

Vandaag is de laatste dag van de Week van de Lentekriebels. In deze nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs geven scholen een week lang les over relaties, seksualiteit en weerbaarheid. Rutgers, organiseert de projectweek in samenwerking met de GGD’en.

Schoolbreed aandacht voor relationele en seksuele vorming

Het team van basisschool Olof Palme is zeer vereerd met de prijs. ,,We steken er al jaren veel tijd in om het schoolbreed op de kaart te hebben en te houden, omdat het zo belangrijk is. De kinderen vinden het altijd een beetje spannend bij de eerste les van het jaar, maar als ze die les gehad hebben is het prima. En onze ouderavond werd dit jaar zeer positief ontvangen," zegt Ingeborg Bunnik - van Rooij (coördinator sociale veiligheid, basisschool Olof Palme).

Volgens de jury, bestaande uit Anneke Risselada (beleidsadviseur PO-Raad), Arris Lueks (opleidingsdocent HAN Pabo) en Elsbeth Reitzema (consultant Rutgers) viel de basisschool Olof Palme uit de 18 inzendingen op, omdat ze:

  • al jaren relationele en seksuele vorming geven;
  • vanaf Valentijnsdag starten met de lessen en deze structureel door het jaar heen geven; 
  • en ze hierbij de leerlingen betrekken.

Verder zorgen ze dat leerkrachten inhoudelijk goed op de hoogte zijn van het onderwerp en nieuwe ontwikkelingen. Interne vertrouwenspersonen worden goed getraind. De school wint 250 euro om in te zetten voor relationele en seksuele vorming.

Andere genomineerden

Andere genomineerden voor de award, Kindcentrum ’t Ven in Rosmalen en De St. Jan Baptistschool in Wassenaar, verdienen een eervolle vermelding. Basisschool De Meerpaal in Zoetermeer krijgt dit jaar de aanmoedigingsprijs, omdat zij als school met een uitdagende leerlingen- en ouderpopulatie werken. Over de intensieve manier waarop ze de ouders betrekken is de jury zeer te speken. Lees meer over de genomineerde scholen.

Over de Week van de Lentekriebels

De Week van de Lentekriebels is bedoeld als een stimulans en een vast moment in het jaar om lessen te geven over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Scholen, ook basisscholen, zijn sinds 2012 verplicht om hier aandacht aan te besteden, maar zijn vrij om hier zelf invulling aan te geven. Met de digitale lesmethode Kriebels in je buik wordt dat makkelijk gemaakt. Doordat er aandacht is op school, is het gemakkelijker voor ouders/opvoeders om hier thuis over door te praten. De GGD’en geven ondersteuning door het geven van trainingen aan leerkrachten, gastlessen of het organiseren van een ouderavond.