Nieuws

Download magazine 'Veilig' over kindermishandeling

In iedere klas zit gemiddeld één kind dat thuis is mishandeld, misbruikt of verwaarloosd. Voor kinderen die thuis in de knel zitten, voelt school vaak als een veilige omgeving. Ze hebben vertrouwen in hun leerkrachten en laten veelal bij hen als eerste signalen doorschemeren. Maar dan moet een leerkracht wel weten wat je met die signalen kunt doen. Om hulp te organiseren als het nodig is en om zelf het kind te steunen.

Hoe doe je dat? Daarover gaat het gratis magazine Veilig, een uitgave van Augeo Foundation, NVS-NVL en NJI met onder andere een bijdrage van PO-Raad voorzitter Rinda den Besten. Aanleiding voor het magazine is de aanpassing van de Meldcode, die op 1 januari 2019 is ingegaan. De verbeterde Meldcode helpt leerkrachten om sneller en beter te reageren als er thuis iets misgaat met een kind. Het magazine laat twee kanten zien: er staan verhalen in van kinderen met een enorme veerkracht, maar ook – helaas – hoe het mis kan gaan.

Het magazine bevat daarnaast uitleg over de Meldcode, voorbeelden hoe je als leerkracht het verschil kunt maken en tips voor praten met leerlingen en ouders. Bijzonder is dat jongeren en leerkrachten open en eerlijk over het onderwerp wilden praten. Juist die openheid en eerlijkheid zijn nodig om het aantal van één kind per klas drastisch terug te dringen.