Nieuws

'Meldsysteem kindermishandeling werkt onvoldoende zeggen basisscholen'

Basisscholen vinden dat het meldsysteem voor kindermishandeling onvoldoende werkt, zo bleek uit een onderzoek van De Monitor (KRO-NCRV) onder ruim vijfhonderd scholen. In een uitzending afgelopen zondag werd duidelijk dat scholen hoge drempels ervaren bij het melden, omdat ze van Veilig Thuis - waar de meldingen gedaan moeten worden -  niet altijd terug horen wat er met de melding is gebeurd.

Het duurt vaak lang voordat er na een melding iets gebeurt, stelt De Monitor. Hierdoor is 'slechts 11 procent' van de meldingen afkomstig van scholen.

Diverse media, waaronder nu.nl en NOS besteedden hier aandacht aan.

De PO-Raad laat weten deze signalen te herkennen. Half november ging de Beweging tegen Kindermishandeling van start. Onderwijs, kinderopvang, peuterspeelzalen en ouderorganisaties werken daarin samen ter verbetering van de signalering en aanpak van kindermishandeling. Ook stuurden de PO-Raad en VO-raad een brief naar de Kamer om aandacht te vragen voor noodzakelijke verbeteringen bij Veilig Thuis en het voorstel om professionals een eigen richtlijn te laten opstellen die omschrijft wanneer een melding gedaan moet worden.