Nieuws

Minister Slob blij met gemaakte stappen sociale veiligheid op scholen

Minister Arie Slob (Onderwijs) is blij met de stappen die scholen hebben gemaakt als het gaat om het bevorderen van sociale veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen gemakkelijker praten over pestgedrag, scholen voortvarend aan de slag zijn gegaan met antipestprogramma’s en sociale veiligheid meer monitoren. ‘'Ik ben nu positiever over de sociale veiligheid in het onderwijs dan een paar jaar geleden'', zei minister Slob in de Tweede Kamer.

Minister Slob vindt het terecht dat de politiek veel aandacht heeft voor sociale veiligheid, maar ook scholen en organisaties zoals Stichting School & Veiligheid hebben veel acties ondernomen op dit gebied. Het thema sociale veiligheid moet hoog op de agenda blijven, dit helpt het voorkomen van incidenten. De minister benadrukte ook dat sociale veiligheid over veel meer dingen gaat dan alleen pesten: '‘Het gaat erom dat leerlingen het gevoel hebben om erbij te horen, dat er geen sociale uitsluiting is op school.''

Antipestprogramma’s en monitoring sociale veiligheid

De minister ging ook in op het onderzoek naar de effectiviteit van antipestprogramma’s. Het onderzoek geeft scholen inzicht in de effectiviteit en helpt scholen bij het maken van een goede keuze. Hij vindt het belangrijk dat scholen de vrijheid houden om te kiezen voor een anti-pestprogramma dat bij hen past. Daarnaast levert de monitoring van sociale veiligheid op scholen waardevolle informatie op, maar we moeten ook niet té vaak willen monitoren om scholen onnodig te belasten, waarschuwt de minister.

Wat vindt de PO-Raad?

De PO-Raad is het met de minister eens dat de monitoring van sociale veiligheid belangrijk is, maar dat scholen niet met te veel onderzoeken en vragenlijsten te maken krijgen. Scholen moeten bovendien de vrijheid houden om te kiezen voor een antipestprogramma dat aansluit bij de behoeften van hun leerlingen. Het effect van de programma’s is bovendien sterk afhankelijk van de uitvoering. Alleen al het bespreekbaar maken van pesten vormt voor veel leraren een grote uitdaging. De sectororganisatie vindt verder dat de school dit probleem niet alleen kan oplossen. Ook ouders, jeugdhulp en gemeenten spelen hierbij een belangrijke rol.

Week tegen Pesten
Van 17 september tot 21 september vragen we aandacht voor een veilige school voor iedereen tijdens de Week tegen Pesten. Minister Slob heeft tijdens het debat over sociale veiligheid toegezegd dat hij in deze week een preview van de cijfers van de Landelijke Veiligheidsmonitor 2018 naar de Tweede Kamer stuurt.