Nieuws

Paarse Vrijdag op basisscholen

Vrijdag 9 december is het Paarse Vrijdag, een initiatief van COC Nederland. Paarse Vrijdag is dé landelijke actiedag waarop scholen laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht wie je bent of op wie je verliefd wordt. Door een positieve sociale norm te stellen draagt Paarse Vrijdag bij aan een veilig schoolklimaat voor iedereen. 

Op de middelbare school is Paarse Vrijdag al meer dan tien jaar een begrip. Op basisscholen wordt de dag nu voor de derde keer gevierd. Meer dan duizend scholen deden vorig jaar mee en besteedden zo aandacht aan diversiteit wat betreft gezinsvorm, genderstereotyperingen en rolpatronen. Centraal in de campagne van dit jaar staan de leerkrachten: zij vertellen door middel van een portrettenreeks wat hun persoonlijke motivatie is om mee toe doen met Paarse Vrijdag èn geven tips over hoe je dit onderwerp bespreekbaar maakt in de klas. 

“Elk kind moet zich veilig kunnen ontwikkelen op school en ik ben ervan overtuigd dat elke leerkracht dat ook wil, en daarom is het belangrijk dat elke leerkracht meedoet met Paarse Vrijdag,” aldus Peter, leerkracht groep 7-8 in Eersel. 

Wil je als school meedoen aan Paarse vrijdag? Kijk op de website van het COC voor meer informatie. 

Paarse Vrijdag