Seksuele grensoverschrijding op school
Seksueel misbruik en seksuele intimidatie op school gaan meestal over gedrag van medewerkers. Als je als schoolbestuur een vermoeden hebt van seksueel misbruik in het onderwijs, neem dan direct contact op met de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs.
Wat doet de vertrouwensinspecteur?
Bij seksueel, psychisch of fysiek geweld op school kun je altijd terecht bij een vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs. Zij zijn er voor ouders, leerlingen, docenten, directies, besturen en vertrouwenspersonen op school. De vertrouwensinspecteur luistert, informeert en adviseert, bijvoorbeeld over hoe je een formele klacht moet indienen of aangifte moet doen.
Contact opnemen met een vertrouwensinspecteur
Wanneer ben je verplicht een melding te doen?
Heb je als medewerker op een school een vermoeden van seksueel misbruik van een minderjarige leerling of student door een met taken belaste persoon? Dan ben je verplicht om dit te melden bij het schoolbestuur. Een met taken belast persoon is bijvoorbeeld een leraar of een lid van het onderwijsondersteunend personeel.
Heb je als schoolbestuur een vermoeden van seksueel misbruik van een minderjarige leerling of student door een met taken belaste persoon? Dan ben je verplicht om te overleggen met de vertrouwensinspecteur.
Als er sprake is van een redelijk vermoeden, zal de vertrouwensinspecteur het bestuur opdragen om aangifte te doen. Meer over de vertrouwensinspecteur, en de meld-, overleg- en aangifteplicht lees je op de website van de Inspectie. Ook als je twijfelt of er sprake is van seksueel misbruik of seksuele intimidatie, is het verstandig om contact op te nemen.
Stichting School & Veiligheid kan scholen bij een ernstig incident van seksueel grensoverschrijdend gedrag aanvullend ondersteunen. Je kunt hun Adviespunt bellen (030 – 285 66 16). Afhankelijk van de ernst van de calamiteit zet het Adviespunt in overleg met de school hun calamiteitenteam in. Daarnaast kan je meer lezen in hun themakamer ‘Calamiteiten’ of het artikel ‘Omgaan met de media bij incidenten’.
Leidraad voor het voorkomen en omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag
In een leidraad van de brede Alliantie tegen (seksueel) grensoverschrijdend gedrag vind je een overzicht van preventieve en curatieve maatregelen die scholen kunnen nemen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en om zorgvuldig te handelen bij (mogelijke) incidenten.
De maatregelen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen moeten zo ‘groot’ zijn als nodig is om vooruitgang te boeken. Daarnaast moet een vermoeden van seksueel grensoverschrijdend gedrag op school zo zorgvuldig mogelijk worden aangepakt. Dat begin met een snelle, adequate en ‘zo klein mogelijke’ aanpak. De interactieve leidraad legt uit welke maatregelen dit kunnen – en soms moeten – zijn, begeleid door checklists met aandachtspunten voor beleid.
Informatiedriehoek seksueel grensoverschrijdend gedrag
Stichting School & Veiligheid heeft daarnaast een overzicht van de tools, publicaties, werkvormen en diensten die zij aanbieden aan schoolleiders en -bestuurders op dit thema. Je vindt er tips over de algemene en integrale aanpak van sociale veiligheid, het werken aan seksuele integriteit en het voorbereiden op (vermoedens van) een incident van seksuele grensoverschrijding.
