Nieuws

Tevredenheidsonderzoeken afnemen via Vensters

Tot en met 30 april is het weer mogelijk om de tevredenheid van leerlingen en hun ouders of verzorgers met de vragenlijsten te meten. Vorig schooljaar namen ongeveer 2.000 scholen de Vensters-vragenlijst af en vulden bijna 150.000 leerlingen de vragenlijst in. De eerste scholen zijn inmiddels al begonnen met het afnemen van de tevredenheidsonderzoeken.

Monitoring Sociale Veiligheid: zo werkt dat

Scholen zijn sinds 2015 wettelijk verplicht om een Monitoring Sociale Veiligheid (MSV) af te nemen met een betrouwbaar meetinstrument. Vensters biedt scholen de mogelijkheid om de sociale veiligheid van leerlingen te meten en te tonen, conform de eisen vanuit de Wet Sociale Veiligheid.

De Vensters-vragenlijst voor het onderzoek naar de tevredenheid van leerlingen bevat 22 vragen. Hiervan gaan 16 vragen over de sociale veiligheid.
Als je school de resultaten van deze 16 vragen via Vensters doorstuurt aan de inspectie, voldoet de school aan de wettelijke verplichting.

Doorsturen aan de inspectie doen we alleen met jouw toestemming. Die geef je door een vinkje te zetten bij Monitoring Sociale Veiligheid in het ManagementVenster van Vensters. Dit kan via Vensters tot 30 juni. Hoe je dat moet doen, lees je in de handleiding Doorsturen monitorgegevens aan de inspectie. Op 1 juli stuurt Vensters de resultaten dan voor je door aan de inspectie.

Tevredenheid en MSV

In het schooljaar 2021-2022 handhaaft de inspectie weer op de verplichting van de Monitoring Sociale Veiligheid (MSV). Met het afnemen van de vragenlijsten in Vensters voldoe je gelijk aan deze verplichting. Na afname via Vensters stuur je de resultaten direct door aan de inspectie.

Handige data

Er zijn een aantal periodes vastgesteld waarin de onderzoeken afgenomen en gepubliceerd kunnen worden. Hieronder een overzicht van deze periodes:

 • 1 november 
  Start afname onderzoeken.
 • 30 april
  Einde afnameperiode. Er kunnen geen onderzoeken meer ingevuld worden. Publiceer via Vensters de uitkomsten van het onderzoek naar leerlingtevredenheid op scholenopdekaart.nl.
 • 1 mei t/m 31 mei 
  Deze periode is om het onderzoek af te ronden en eventueel gegevens in te laden in Vensters, toelichtingen te schrijven en de resultaten te publiceren op scholenopdekaart.nl. Eerder publiceren is mogelijk. 
 • 1 juli 
  Op 1 juli worden de MSV-gegevens aan de inspectie geleverd. Toestemming geven om Monitoring Sociale Veiligheid (MSV) door te sturen aan de inspectie kan tot 30 juni.

Wil je meer informatie over het afnemen van tevredenheidsonderzoeken?

Bekijk de instructievideo Onderzoek naar leerlingtevredenheid en sociale veiligheid via Vensters of download een handleiding bij de ondersteuningsdocumenten. Met de handleiding Tevredenheidsonderzoeken via Vensters of de handleiding Tevredenheidsonderzoeken via een externe aanbieder kan je direct aan de slag!
 

smile