Nieuws

VNG bundelt successen in aanpak kindermishandeling

Hoe maak je het verschil bij de aanpak van kindermishandeling? De oplossing ligt bij professionals: hoe zij samenwerken en van elkaar leren in de praktijk. In het rapport 'Collectieven tegen Kindermishandeling: opbrengsten en ervaringen' van de Vereniging Nederlands Gemeenten (VNG) staan bruikbare adviezen voor het onderwijs.

Zes gemeenten vormden de ‘Collectieven tegen Kindermishandeling’. Zij werkten sinds anderhalf jaar samen met alle partijen die lokaal en regionaal betrokken zijn bij een nieuwe aanpak van kindermishandeling. 

Goede voorbeelden vanuit praktijk

Gemeenten gingen uit van hun eigen praktijk en lokale verbeteragenda. Deze manier van werken leidde tot praktische producten en voorbeelden, die allemaal in het rapport staan.

Zo kregen de leerkrachten in de gemeenten Heerlen en Arnhem een e-learningmodule aangeboden, werden ouders geïnformeerd en volgden leerlingen in groep 7 een 4-delige televisieserie over kindermishandeling.

De gemeente Amsterdam maakte een uitklapkaartje met een compacte checklist met oudersignalen over de vraag: ‘Is een kind veilig in het gezin?’. 

Lees het rapport op de site van de VNG