Nieuws

Week van de Lentekriebels dit jaar in teken van diversiteit

De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het primair onderwijs en vindt plaats van 19 t/m 23 maart 2018. Deelnemende scholen geven deze week les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De projectweek kan een opstapje zijn om vaker aandacht te besteden aan dit thema.

Dit jaar staat het thema Anders?! centraal, met veel aandacht voor diversiteit. Dit is een breed thema en gaat over seksuele diversiteit, gender, verschillende religies en culturen. Maar ook over ziekte en beperking. Hoe geeft u seksuele vorming aan leerlingen met een beperking?

Kriebels in je buik: digitale lesmethode

Tijdens de Week van de Lentekriebels kunnen scholen gebruik maken van de digitale lesmethode Kriebels in je buik. Een lesmethode voor groep 1 tot en met 8 over lichaam en zelfbeeld, voortplanting, relaties en seksuele diversiteit en seksuele weerbaarheid. De lessen sluiten aan bij de leefwereld en ontwikkelingsfasen van kinderen, zijn heel afwisselend met leuke interactieve werkvormen op het digibord en bieden ruimte voor gesprek.

Digitale lesmethode Kriebels in je buik SO

In 2018 kunt u daarnaast ook gebruik maken van de nieuwe lesmethode Kriebels in je Buik SO, voor het speciaal onderwijs. De nieuwe methode sluit aan bij de leerlijn seksuele vorming voor het so zml. De doelen uit de leerlijn zijn vertaald naar specifieke werkvormen geschikt voor leerlingen in het speciaal onderwijs. De methode komt in 2018 op de markt.

Lentekriebels Award 2018

In maart 2018 wordt voor het eerst de Lentekriebels Award 2018 uitgereikt. Met deze award prijst Rutgers de scholen in het basisonderwijs waar relationele en seksuele vorming vast onderdeel zijn van het schoolcurriculum. De award wordt uitgereikt in de Week van de Lentekriebels. De genomineerden zullen niet alleen onder de aandacht worden gebracht als inspirerend voorbeeld voor andere scholen, maar maken ook kans op 250 euro. De inschrijving loopt tot 12 maart 2018. 

Meer weten?  

Fotograaf: Floor Godefroy