Nieuws

Hieronder staan alle nieuwsitems.

  • Wim Boomkamp, voorzitter College van Bestuur bij Saxion Hogescholen, en Anko van Hoepen, vicevoorzitter van de PO-Raad spraken elkaar over Wetenschap & Technologie in het primair onderwijs. ,,In het basisonderwijs kennen we geen vakken. Dit biedt een goede kans om W&T te integreren in plaats van dat je het een separate status geeft. W&T komt er dus niet bij, in een toch al druk jaarprogramma voor leraren.''

  • Veertig procent van de schoolgebouwen is te groot of te klein voor het aantal leerlingen dat er naar school gaat. Dat blijkt uit de Monitor Onderwijshuisvesting, uitgevoerd door onderzoeksbureau Regioplan. Ook de staat waarin de gebouwen verkeren laat vaak te wensen over. ,,Opnieuw bewijs dat de financiering van onderwijshuisvesting ernstig tekort schiet”, reageert vicevoorzitter Anko van Hoepen.

  • Basisschoolleerlingen zijn tevreden over hun school en geven die dan ook gemiddeld een 8,2 als rapportcijfer. Dat blijkt uit cijfers in scholenopdekaart.nl, de website waarop scholen laten zien wat zij doen en hoe ze presteren. Vandaag start een online campagne om ouders de weg te wijzen naar de website. Daarmee kunnen zij gedurende de hele basisschoolcarrière van hun kind snel inzicht krijgen in de school.

  • Vakbonden AOb, CNVO, FvOv, AVS en PO in Actie en de PO-Raad bereiden zich voor op de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het primair onderwijs. Dat hebben de cao-partners woensdag besloten. PO in Actie is daarmee formeel verwelkomd als nieuwe speler aan de onderhandelingstafel.

  • Gaat uw school binnenkort nieuwe digitale lesmaterialen aanschaffen? En zijn de eisen die u aan toekomstige leverancier(s) wil stellen, nog niet helemaal helder? Denk dan eens aan de vraagkaarten die Kennisnet onlangs heeft ontwikkeld. Deze kaarten helpen om de juiste vragen te formuleren, om zo de voor- en nadelen van verschillende leveranciers in kaart te brengen. Zo kunt u gemakkelijker een keuze maken.

  • Ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob (Onderwijs) draaien de bezuiniging op Nederlands onderwijs in het buitenland terug. Het gaat om drie miljoen euro per jaar. Ze hopen dat daardoor weer meer Nederlandse en Vlaamse kinderen in het buitenland les kunnen volgen in hun moedertaal.

  • Het overgrote deel van de scholen is dinsdag 12 december dicht, leraren en ondersteunend personeel hebben massaal het werk neergelegd. Hoewel ouders er misschien meer moeite mee hebben om voor hun kinderen opvang te zoeken, blijven zij achter de eisen van de leraren staan. Een eerlijk salaris en een lagere werkdruk.

  • Het PO-front maakt zich sterk voor: een eerlijk salaris en minder werkdruk. Daarom gaat het primair onderwijs door met acties en staken de medewerkers op 12 december. Ondertussen op sociale media...

  • Jordi werkt als assistent-conciërge op basisschool De Zandberg in Breda. Hij is vanuit het voortgezet speciaal onderwijs op de school terecht gekomen in het kader van de Banenafspraak. Schoolleider Hans Staps vertelt over de toegevoegde waarde van Jordi: "Het team wordt er erg vrolijk van." En Jordi zelf geeft tips voor andere scholen: "Geef iemand een kans op een stageplek en kijk hoe het gaat." Een goed en inspirerend voorbeeld uit het primair onderwijs van de invulling van de Banenafspraak.

  • Vorige week publiceerde RTL Nieuws weer haar jaarlijkse rankinglijst van scholen op basis van de eindtoetsscores van de leerlingen in groep 8. Zoals ieder jaar volgden in de media verbolgen reacties van scholen en ouders. Waarom steeds weer die ophef?

Pagina's