Nieuws
-
Het model voor de berekening van de extra middelen voor aanpak werkdruk is uitgebreid met een berekening van het budget voor professionalisering en begeleiding van starters en schoolleiders. Door beide budgetten in een model samen te brengen, heb je per school direct overzicht welke bedragen beschikbaar zijn en onderwerp zijn van gesprek met de personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad.
-
In het pensioenakkoord zijn niet alleen afspraken gemaakt over pensioen, maar ook over mogelijkheden om eerder te kunnen stoppen met werken. Onder deze mogelijkheden valt ook de tijdelijke vrijstelling van de extra heffing bij vervroegd uittreden. In een handreiking vind je meer informatie over de vrijstelling van de heffing bij regeling vervroegd uittreden (rvu).
-
Op woensdag 21 april a.s. is de digitale congresserie van de PO-Raad halverwege. We zenden de derde aflevering van 'de Toekomst van Goed Onderwijs' uit; De Digitale Economie, met als gast Farid Tabarki. “Als mensen kunnen wij de ontwikkelingen niet bijbenen. Dus moeten we de tijd nemen om na te denken hoe je met die versnelling omgaat. En blijven nadenken over waar het in het onderwijs in essentie over gaat.”
-
Scholen hebben veel vragen over wat er wel en niet wettelijk is toegestaan ten aanzien van het registreren van een eventuele coronabesmetting. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) mogen gezondheidsgegevens niet geregistreerd worden. Wat mogen scholen in dit kader volgens de AVG wel en niet doen? Om scholen te ondersteunen hebben de PO-Raad en VO-raad een Q&A ontwikkeld.
-
De invoering van het Breed Offensief, waarmee de Banenafspraak vereenvoudigd moet worden, wordt uitgesteld tot 2022. Dat schrijft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel is gereed voor plenaire behandeling maar op verzoek van de Tweede Kamer uitgesteld totdat een nieuw kabinet hierover kan debatteren. Daarmee is de beoogde invoeringsdatum van 1 juli 2021 niet meer haalbaar volgens Koolmees.
-
Scholen hebben deze week een brief ontvangen van het ministerie van OCW over de levering van corona-zelftesten. Ook heeft het ministerie een handreiking gepubliceerd met meer informatie over het gebruik van de zelftesten. De PO-Raad ziet dat scholen zich tot het uiterste inzetten om de continuïteit van het onderwijs te waarborgen tijdens de pandemie en hoopt dat de inzet van zelftesten het onderwijs wat lucht kan geven.
-
Update 16 april 2021: Op de website lesopafstand.nl vind je de geactualiseerde protocollen voor het basisonderwijs, speciaal onderwijs/speciaal basisonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. De protocollen zijn aangepast naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen, waaronder de opening van de buitenschoolse opvang vanaf maandag 19 april. Ook heeft het ministerie van OCW een handreiking gegevensdeling voor bron- en contactonderzoek opgesteld.
-
De schooladviezen zijn gegeven en vanaf vandaag wordt de eindtoets afgenomen. Kortom: een nieuw cohort Nederlandse groep 8-leerlingen is weer geselecteerd. Te vroeg, wat de PO-Raad betreft: ons systeem moet om. Dat adviseert ook de Onderwijsraad in zijn vandaag gepubliceerde advies: selecteer later, differentieer beter.
-
De PO-Raad en VO-raad signaleren dat er in de sector onduidelijkheid bestaat rondom het melden bij Veilig Thuis, als ouders hun kind(eren) van school houden uit angst voor corona of omdat ze het onderwijsaanbod niet passend vinden. De juiste handelingswijze in dit soort gevallen zou volgens de raden moeten zijn om als school eerst het gesprek met de ouders aan te gaan om samen tot oplossingen proberen te komen.
-
De stappen in de tijd zoals het ministerie van OCW die beschreef in haar brief over het Nationaal Programma Onderwijs (NPO), zijn bedoeld als suggestie aan de scholen. Dat blijkt uit de Q&A’s op de website over het NPO.