Nieuws
-
Tijdens de schoolsluiting door het coronavisus in het voorjaar waren scholen niet verplicht verzuimmeldingen door te geven. Volgens minister Arie Slob (Onderwijs), die de Tweede Kamer jaarlijks informeert over de verzuimcijfers, is het daarom lastig deze data te vergelijken met de verzuimmeldingen van andere jaren. Het ‘vraagstuk van uitval en thuiszitters blijft echter urgent’ schrijft de minister in een brief aan de Kamer.
-
Veel leerlingen maakten gebruik van de noodopvang tijdens de scholensluiting in december en januari, dat blijkt uit het maandelijkse peilingsonderzoek van onderzoeksbureau Oberon in opdracht van het ministerie van OCW.
-
De Tweede Kamer gaat in debat over het Nationaal Plan onderwijs na corona, waarmee het kabinet het onderwijs meerjarig wil ondersteunen om de gevolgen van de coronacrisis te ondervangen. De PO-Raad heeft de Kamer in een brief een aantal punten van aandacht meegegeven.
-
Update 25 februari 2021: Op de website lesopafstand.nl vind je het bijgewerkte protocol voor het voortgezet speciaal onderwijs. Dit protocol is aangepast naar aanleiding van het aanvullende servicedocument van OCW van 23 februari jl.
-
Met een intentieverklaring geven PO-Raad, VO-raad en het Schakelpunt Landelijke Werkgevers ondersteuning aan scholen en arbeidsmarktregio's om eenvoudig de verbinding met elkaar te vinden. Dit moet leiden tot meer beschikbare plekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Namens de PO-Raad ondertekende voorzitter Rinda den Besten de verklaring.
-
Kennisnet heeft samen met scholen in navolging van het mbo (Route 21) en HBO (HORA) een eenduidige referentiearchitectuur voor het PO en VO ontwikkeld: Funderend Onderwijs Referentie Architectuur (FORA). Veel scholen in het primair en voortgezet onderwijs hebben behoefte aan beter inzicht in de manier waarop processen binnen hun school zijn opgebouwd en wat de bijbehorende activiteiten hiervoor zijn.
-
Vanaf vandaag is het mogelijk om een OnderwijsKieskompas in te vullen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Hoe denken de politieke partijen specifiek over het onderwijs? Vinden zij bijvoorbeeld dat de lerarenopleiding gratis moet worden? Moeten leraren in het basisonderwijs evenveel betaald krijgen als docenten in het voortgezet onderwijs? En hoe denken ze over het bindend studieadvies in het hoger onderwijs?
-
Scholen in het vo en vso gaan weer open voor alle leerlingen. Dat heeft het kabinet besloten op basis van OMT-advies. In de praktijk zullen niet alle leerlingen dagelijks naar school gaan, vanwege de 1,5 meter maatregel. Fysiek onderwijs was in het vso al de norm. Wel gaat de verdere heropening gepaard met aanvullende maatregelen. De PO-Raad is blij dat het voorgezet (speciaal) onderwijs meer ruimte krijgt om fysiek onderwijs voor leerlingen te organiseren.
-
De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het primair onderwijs zijn begonnen met het uitwisselen van de inzetbrieven. Na het aflopen van de huidige cao per 31 december 2020 kwamen de delegaties van de werkgevers en van de werknemers op donderdag 18 februari bij elkaar voor nieuwe onderhandelingen.
-
Update bericht - Scholen hebben veel vragen over wat er wel en niet wettelijk is toegestaan ten aanzien van het registreren van een eventuele coronabesmetting. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) mogen gezondheidsgegevens niet geregistreerd worden. Onwerkbaar, vindt de PO-Raad. Daarom zijn wij in gesprek met de Autoriteit Persoonsgegevens en het ministerie van OCW. Om scholen te ondersteunen hebben de PO-Raad en VO-raad een handreiking ontwikkeld.