Nieuws
-
Eenvoudig berekenen wat jouw doelstelling is op het vlak van de banenafspraak en vervolgens de voortgang inzichtelijk maken. Dat is mogelijk met de ‘rapportagetool banenafspraak’. Het quotum-deel geeft een goed inzicht van het aantal banen dat een schoolbestuur moet realiseren volgens de banenafspraak. Het rapportage-deel zorgt voor een consistente rapportage van de inspanningen en resultaten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
-
Een breed pallet met bewezen effectieve maatregelen is in april beschikbaar, stelde minister Arie Slob (Onderwijs) vorige week in het debat met de vaste Kamercommissie. Ook krijgt de Kamer twee keer per jaar een voortgangsrapportage, zo is afgesproken.
-
In het primair onderwijs zijn steeds meer leraren werkzaam met een universitair bachelor- of masterdiploma. Maar hoe worden zij ingezet? Welke rol(len) vervullen zij binnen de school en hoe kijken zij naar hun loopbaanperspectieven? Om antwoord te krijgen op deze vragen heeft het ministerie van OCW een onderzoek uitgezet. De Beroepsvereniging Academici Basisonderwijs (BAB) en de PO-Raad ondersteunen dit onderzoek. Leraren en schoolleiders zijn van harte welkom om deel te nemen.
-
In het onderwijs worden steeds meer (persoons)gegevens digitaal opgeslagen en uitgewisseld. Het is belangrijk dat dit op een veilige en verantwoorde manier gebeurt. Uit onderzoek in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) blijkt dat er privacyrisico’s kleven aan het gebruik van Google G-suite. De risico’s zitten in het verzamelen van zogenoemde metadata door Google. SURF en SIVON ondersteunden dit onderzoek en zijn namens het onderwijs in gesprek met Google om ervoor te zorgen dat Google deze privacyrisico’s wegneemt.
-
Hoe proberen scholen tijdens de coronacrisis gelijke kansen te bevorderen? En wat is de rol van ouders hierbij? We zochten het uit in de tweede editie van de Digitale sprong.
-
Update 26 februari 2021: Op de website lesopafstand.nl vind je de bijgewerkte protocollen voor het voortgezet speciaal onderwijs, basisonderwijs, speciaal onderwijs/speciaal basisonderwijs. De protocollen zijn aangepast naar aanleiding van het aanvullende servicedocument van OCW van 23 februari jl.
-
Tijdens de schoolsluiting door het coronavisus in het voorjaar waren scholen niet verplicht verzuimmeldingen door te geven. Volgens minister Arie Slob (Onderwijs), die de Tweede Kamer jaarlijks informeert over de verzuimcijfers, is het daarom lastig deze data te vergelijken met de verzuimmeldingen van andere jaren. Het ‘vraagstuk van uitval en thuiszitters blijft echter urgent’ schrijft de minister in een brief aan de Kamer.
-
Veel leerlingen maakten gebruik van de noodopvang tijdens de scholensluiting in december en januari, dat blijkt uit het maandelijkse peilingsonderzoek van onderzoeksbureau Oberon in opdracht van het ministerie van OCW.
-
De Tweede Kamer gaat in debat over het Nationaal Plan onderwijs na corona, waarmee het kabinet het onderwijs meerjarig wil ondersteunen om de gevolgen van de coronacrisis te ondervangen. De PO-Raad heeft de Kamer in een brief een aantal punten van aandacht meegegeven.
-
Met een intentieverklaring geven PO-Raad, VO-raad en het Schakelpunt Landelijke Werkgevers ondersteuning aan scholen en arbeidsmarktregio's om eenvoudig de verbinding met elkaar te vinden. Dit moet leiden tot meer beschikbare plekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Namens de PO-Raad ondertekende voorzitter Rinda den Besten de verklaring.