Nieuws

Al die ICT-ontwikkelingen, wat kan ik ermee?

Veel schoolbesturen willen meer doen met ICT in de klas om hun leerlingen te helpen leren. Maar de technologische revolutie gaat zo snel dat het voor scholen niet altijd gemakkelijk is te beslissen hóe ze ICT de school binnenhalen. Want welke ontwikkelingen zijn hypes en wat zijn blijvende ontwikkelingen waarvan zij kunnen profiteren? Kennisnet, de publieke organisatie voor onderwijs en ICT en partner van de PO-Raad, komt met een Technologiekompas, dat scholen helpt met het maken van de juiste keuzes.

Het technologiekompas beschrijft reële ontwikkelingen die al gaande zijn zoals cloudcomputing – waarbij hardware en software in ‘the cloud’ staan en deze met andere gebruikers van een digitaal netwerk kunnen worden gedeeld en learning analytics – het verzamelen, analyseren en rapporteren van digitale gegevens. Ook bevat het veel praktische adviezen en instrumenten die scholen kunnen gebruiken bij het opstellen van hun ICT-beleidsplan en bij het doen van slimme investeringen.

Nieuwe technologieën ‘helpen bij het waarmaken van hun onderwijsambitie, zoals differentiëren met behulp van ICT’, zegt Michael van de Wetering, auteur van het Techologiekompas, in een interview op de website van Kennisnet.

Hoe kunnen we u helpen?

Scholen en hun besturen kunnen naast het Technologiekompas ook gebruikmaken van het gezamenlijke ondersteuningsaanbod van de PO-Raad en Kennisnet. Samen bieden wij diverse praktische tools en ondersteuning op maat om u verder te helpen met ICT in de klas. Of u nu de eerste stappen met ICT in uw onderwijs wilt zetten of al behoorlijk op weg bent.

Om u op weg te helpen bij het maken van een innovatie- en investeringsplan ICT is er een format innovatie- en investeringsplan onderwijs en ICT ontwikkeld. Hierin wordt geschetst welke ICT-gerelateerde onderwerpen in zo'n plan horen te staan en welke strategische keuzes op bestuursniveau moeten worden gemaakt. Heeft u al zo’n plan, dan kunt u de zogenoemde Virtuele kritische vriend inschakelen, die met een deskundige blik naar uw plan kijkt.

Schoolbesturen die al flink met ICT aan de slag zijn maar daarbij tegen belemmeringen oplopen, kunnen een zogenoemde versnellingsvraag stellen. Maar ook voor hulp bij het organiseren van goede internettoegang of vragen over privacy kunt u bij ons terecht. Kijk op onze speciale webpagina voor een overzicht van het totale aanbod.

Niet gevonden wat u zocht? Onze Helpdesk Slimmer leren met ICT staat iedere werkdag voor u klaar van 09:00 tot 17:00 uur. U kunt onze Helpdesk telefonisch bereiken via 0800-3212233 of per e-mail via slimmerlerenmetict@poraad.nl.

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten