Basisscholen dreigen met lege klassen tegen flexwet

Verschillende regionale dagbladen, waaronder BN De Stem en De Gelderlander, melden op 31 oktober dat de PO-Raad basisscholen steunt in hun protest tegen de Wet werk en zekerheid. De basisscholen dreigen complete klassen naar huis te sturen. De scholen zeggen in de krant dat ze in problemen komen, omdat ze invalkrachten veel sneller in vaste dienst moeten nemen.

Een vervangingspool is niet altijd een oplossing. Jan Sijtsema van de coöperatie CBO Fryslân vertelt in het artikel dat zij een vervangingspool hebben, maar dat is op piekmomenten niet genoeg, bijvoorbeeld tijdens een griepgolf. „Wij hebben drie vaste vervangers. Bij scholingsdagen heb je tot tien vervangers nodig. Parttimers hebben ook een reden waarom ze in deeltijd werken en kunnen niet altijd", aldus Sijtsema.

Basisscholen mogen nu nog in drie jaar tijd een onbeperkt aantal tijdelijke contracten geven. Daardoor kunnen zij een zieke leraar voor een paar dagen vervangen door een invaller, zonder die in vaste dienst te hoeven nemen. Volgens de nieuwe Wet werk en zekerheid, die op 1 juli 2015 ingaat, moeten echter ook basisscholen zich gaan houden aan de stelregel dat werknemers na twee jaar een vast contract krijgen en maximaal drie tijdelijke contracten achter elkaar mogen krijgen. Dat betekent dat een invaller, als hij drie keer misschien maar een dag heeft gewerkt, de vierde keer recht heeft op een vast contract. Dat is volgens de basisscholen niet te betalen.

Laatst gewijzigd: 
dinsdag 27 januari 2015

Nieuwscategorieën