Congres PO-Raad: 'Schoolbesturen kunnen het verschil maken'

De PO-Raad kijkt terug op een geslaagde eerste dag van haar congres Bevlogen Besturen – Om de leerling.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) opende het congres met een speech over de opdracht van het onderwijs. In haar verhaal benadrukte ze dat onderwijs meer moet zijn dan taal en rekenen. Leerlingen moeten bijvoorbeeld ook analytische vaardigheden leren zodat zij zich zo compleet mogelijk kunnen ontwikkelen. De ruimtevaart als metafoor vormde een rode draad door haar verhaal.

Dwarsdenkers

Schoolbesturen moeten leerlingen helpen op te leiden tot creatieve dwarsdenkers, betoogde Bussemaker. Om dat te kunnen doen, moeten zij de ruimte pakken om zelf het onderwijs goed te organiseren, stelde ze.

Onder leiding van Simone Walvisch, vicevoorzitter van de PO-Raad, praatten schoolbestuurders, een lerares en de minister vervolgens hierover verder.

Bussemaker

Fotografie: Lize Kraan - Visuele Notulen

Kwaliteit

Peter van Lieshout, hoogleraar Theorie van de zorg en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, sprak over het belang van het onderwijs voor de economie. Hij stelde de kwaliteit van het onderwijs ter discussie. Hij was het oneens met de minister die eerder in de middag stelde dat de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs voldoende was. Want, zo zei Van Lieshout, ,,vergeleken met andere landen zijn we de afgelopen jaren minder vooruit gegaan.’’

Om dat te veranderen, moet het onderwijs onder meer innovatiever worden, stelde Van Lieshout. Ook zou er minder selectie moeten plaatsvinden en juist meer aan talentmanagement moeten worden gedaan.

Het Nederlandse onderwijs is te veel verwaarloosd, besloot Van Lieshout die zei te hopen dat dat zou gaan veranderen. ,,Een geloofwaardig initiatief vanuit de sector kan veel verschil maken. En dat gaat om meer dan geld en arbeidsvoorwaarden.’’

Tweede congresdag

Vrijdag 6 juni vindt dag twee van het congres plaats met onder meer ruimtevaarder André Kuipers en Leon Wever, directeur Jeugd bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geven dan een lezing. Op deze website vindt u later, en voor zover ze beschikbaar zijn, hun presentaties. Ook komt later een uitgebreid verslag van het congres beschikbaar.

Laatst gewijzigd: 
vrijdag 6 juni 2014

Nieuwscategorieën