'De schoolleider is cruciaal'

,,De schoolleider is cruciaal bij veel onderwerpen van verandering, maar de uitvoering van de huidige CAO staat of valt met de vraag of schoolleiders eraan gaan staan. Met deze woorden opende Simone Walvisch, vice-voorzitter van de PO-Raad, de conferentie Schoolontwikkeling, HR-beleid en CAO PO die de PO-Raad op 6 maart 2015 organiseerde voor schoolleiders.

Het schoolbestuur is de werkgever, de schoolleider is degene die in de school, met het team en met leraren individueel het gesprek aangaat’’, verduidelijkte Walvisch. En dan niet als werknemer, niet als deel van het team, maar eigenlijk als uitvoerder van het werkgeverschap van het schoolbestuur.”

Werkdruk

Schoolleiders willen graag met de kansen in de huidige ‘nieuwe’ CAO aan de slag gaan, zo blijkt uit de opkomst bij de conferentie. Zo'n tweehonderd schoolleiders reisden af naar Stadion Galgenwaard om informatie op te halen over hoe zij de CAO beleidsrijk kunnen implementeren in hun scholen. Werkdruk blijkt een thema dat leeft en de workshop van Roos Schelvis, die handvatten geeft voor hoe je werkdruk omlaag kan brengen, is druk bezocht. Schelvis geeft aan: ,,Je merkt dat dit thema veel losmaakt. Het doet altijd stof opwaaien, dat merkte ik nu ook tijdens de workshop."

De aanwezigen zijn daarnaast op zoek naar feitelijke informatie over de CAO en tools die hen helpen de CAO PO te implementeren. ,,Het is belangrijk dat je je je goed laat informeren," zegt een aanwezige schoolleider. ,,Ik was in de veronderstelling dat ik professionaliseringsuren en -budget niet mocht opsparen om bijvoorbeeld na drie jaar een studiereis aan te bieden die in lijn is met de schoolontwikkelingdoelstellingen. De cao blijkt die ruimte wel te bieden!"

Gezichten

Een andere schoolleider geeft aan het fijn te vinden om de gezichten te kennen bij de helpdesk van de PO-Raad. "Als ik nu naar de PO-Raad bel met mijn vragen, dan weet ik dat ik met Huub bel." Maar bovenal waarderen de schoolleiders de ontmoeting met hun collega’s. ,,Uiteindelijk leer je toch het meest van het gesprek met een collega die voor dezelfde opgave staat als jij. Door te bespreken hoe je erin staat en wat je al hebt ondernomen, help je elkaar verder’’, aldus een van de aanwezigen.

Laatst gewijzigd: 
dinsdag 10 maart 2015

Nieuwscategorieën