‘Gehandicapte kinderen dupe van onduidelijkheid over kosten zorg in de klas’

Ouders van zwaar gehandicapte kinderen vrezen dat hun zoons en dochters binnenkort niet meer naar school kunnen omdat zij maar moeilijk geld krijgen om deze leerlingen in de klas de benodigde ondersteuning te bieden. Die zorg wordt officieel door diverse instanties vergoed, maar in de praktijk is het voor ouders en scholen een flinke en ook onmogelijke opgave om bij het geld te komen dat ervoor beschikbaar is.

BOSK, de vereniging van mensen met een lichamelijke handicap en hun ouders, en Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, stuurden hierover donderdag een brandbrief aan staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs), staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en de Tweede Kamer. Volgens de organisaties dreigen duizenden kinderen thuis te komen te zitten.

Ouders, scholen en overheidsinstanties weten niet welke instantie welk deel van de kosten behoort te vergoeden. ‘Zowel scholen als ouders staan met de rug tegen de muur wanneer zij met elkaar of met zorgkantoren (WLZ, Wet langdurige zorg, red.), zorgverzekeraars (Zvw, Zorgverzekeringswet, red.) of gemeenten (Jeugdwet) moeten onderhandelen over de vergoeding van de zorgkosten op school’, aldus de organisaties in de brief. Ze constateren dat de partijen ouders van het kastje naar de muur sturen en roepen Dekker en de Kamer daarom op snel duidelijk te maken welke instantie waarvoor verantwoordelijk is.

De PO-Raad is samen met scholen en ouders al in gesprek met het ministerie van OCW om een oplossing voor dit probleem te vinden. Staatssecretaris Dekker heeft beloofd om nog deze week in een brief aan de Kamer met een plan te komen. Voor de PO-Raad is het essentieel dat ieder kind goed onderwijs krijgt. Ze steunt de oproep van ouders in deze. Kinderen en hun ouders mogen niet de dupe worden van onduidelijke regels en politiek spel. De PO-Raad gaat ervan uit dat OCW en het ministerie van VWS snel met een bevredigende oplossing komen.  

Laatst gewijzigd: 
maandag 20 januari 2020

Trefwoorden

Nieuwscategorieën