Nieuws

Nieuwsitems in de categorie: In de media.

  • Scholen moeten leerlingen les gaan geven in de tekst, betekenis en melodie van het Wilhelmus. Dat staat volgens het Algemeen Dagblad in de concepttekst voor het regeerakkoord. De PO-Raad maakt zich vooral zorgen over of er überhaupt voldoende leraren overblijven om kinderen het Wilhelmus te kunnen leren.

  • Verkeerd schoolmeubilair leidt tot een groeiend aantal nek- en rugklachten bij basisschoolleerlingen, zo kopt het Algemeen Dagblad vandaag. Houdingexperts slaan alarm. De PO-Raad vindt dat scholen dit signaal serieus moeten nemen, maar wijst er ook op dat scholen nu al moeite hebben om rond te komen. 

  • De bekostiging in het primair onderwijs loopt uit de pas met de eisen vanuit de politiek, het onderwijsveld en de samenleving. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie van de sector. Aanvullende eisen en ambities zorgen voor hogere kosten die niet gedekt worden door het beschikbare geld. Daarnaast heeft het primair onderwijs te maken met een lerarentekort en een groeiende ontevredenheid over het salaris en werkdruk van leraren.

  • Het vormen van een samenwerkingsschool, met daarin zowel openbaar als bijzonder onderwijs, wordt eenvoudiger. Het wetsvoorstel van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) dat dit regelt, werd op dinsdag 11 juli aangenomen door de Eerste Kamer. ,,Eindelijk’’, reageert Anko van Hoepen, vicevoorzitter van de PO-Raad, ,,Hier hebben we ons lang hard voor gemaakt.''

  • Voorkom dat duizenden leerlingen verder op achterstand raken en draai daarom de bezuiniging op onderwijsachterstanden voor 2018 terug. Die oproep deed de PO-Raad aan de Tweede Kamer die woensdag debatteerde over de Voorjaarsnota. Budget hiervoor kan worden gevonden in de meevaller voor werkloosheidskosten. GroenLinks en PvdA dienden hiervoor een motie in.

  • De prikactie, petitie en manifestatie van dinsdag 27 juni hielden de gemoederen deze week flink bezig. De acties van het PO-front domineerden zowel de media als de politiek de afgelopen dagen. Vicepremier Asscher dreigt zelfs met een vertrek van de PvdA uit de demissionaire coalitie als de lerarensalarissen niet worden verhoogd.

  • Vanochtend begonnen zo'n honderdduizend basisschoolleerkrachten een uur later met hun lessen, om actie te voeren voor een eerlijk salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs. Vanmiddag kwamen vanuit het hele land leraren en ouders naar het Malieveld in Den Haag. De PO-Raad was uiteraard aanwezig om de actie kracht bij te zetten en te helpen de organisatie in goede banen te leiden. Een terugblik op de gebeurtenissen op deze unieke dag. 

  • De twee leerkrachten van Salam zijn vrijgesproken van schuld aan haar dood. De drie badmeesters krijgen ieder een taakstraf van zestig uur. Het Syrische meisje verdronk in 2015 tijdens het schoolzwemmen in Rhenen.

  • De NOS berichtte woensdag over de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Aanleiding voor het verhaal is Google die programmeerlessen geeft aan leerlingen in Groningen. Scholen kunnen profiteren van kennis en kunde van bedrijven en organisaties, vindt de PO-Raad. Maar scholen mogen voor goed onderwijs nooit van het bedrijfsleven afhankelijk zijn.

Pagina's