Nieuws

Nieuwsitems in de categorie: In de media.

  • De twee leerkrachten van Salam zijn vrijgesproken van schuld aan haar dood. De drie badmeesters krijgen ieder een taakstraf van zestig uur. Het Syrische meisje verdronk in 2015 tijdens het schoolzwemmen in Rhenen.

  • De NOS berichtte woensdag over de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Aanleiding voor het verhaal is Google die programmeerlessen geeft aan leerlingen in Groningen. Scholen kunnen profiteren van kennis en kunde van bedrijven en organisaties, vindt de PO-Raad. Maar scholen mogen voor goed onderwijs nooit van het bedrijfsleven afhankelijk zijn.

  • Hij had onlangs in het veelbesproken Kamerdebat over werkdruk beter op zijn woorden moeten letten. Dat gaf demissionair staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) toe in zijn toespraak op het PO-Raad congres ‘Kleurrijk in onderwijs’. Maar dat neemt niet weg dat hij aan de meeste wensen van de sector niet wil of kan voldoen. Zo verklaarde hij later aan de zaal.

  • Nog maar een paar jaar geleden kwam een pas afgestudeerde basisschooldocent nauwelijks aan het werk. Dat is volkomen omgeslagen, schrijft de Volkskrant. Wie nu op een pabo zit, heeft vaak eerder een baan op zak dan een diploma. De PO-Raad is niet verbaasd: zelfs de invalpools zijn leeggevist.

  • Verschillende media besteden vandaag aandacht aan de petitie en prikactie van het PO-front. Op dinsdagavond 6 juni kondigde Thijs Roovers (PO in actie) beide acties aan in Jinek. PO-Raad-voorzitter Rinda den Besten legde vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal uit waarom de PO-Raad de acties volledig ondersteunt.

  • Volgende week dinsdag doet de rechter uitspraak in de zaak tegen de badmeesters en leerkrachten van het in 2015 verdronken meisje Salam. Mochten zij schuldig worden bevonden, dan zal dat scholen zeker niet motiveren te gaan zwemmen met kinderen, zegt de PO-Raad in Dagblad Trouw en Het Parool.

  • Dagblad Trouw besteedt vandaag aandacht aan de lage lerarensalarissen in het primair onderwijs en vraagt zich af of de oorzaak hiervan misschien ligt in het financieringssysteem. De PO-Raad vindt dat de huidige lumpsumfinanciering uitstekend past bij het onderwijs zoals dat in Nederland is georganiseerd. Het echte probleem: de bekostiging van het primair onderwijs is gewoonweg onvoldoende.

  • In een scherpe column vandaag in dagblad Trouw neemt columnist René Kneyber het op voor leerkracht en schoolbestuur. Zij vragen volgens hem terecht om een eerlijker salaris voor leraren en een fatsoenlijke bekostiging van het onderwijs, maar stuitten op een enerzijds vleugellamme en anderzijds onwelwillende politiek.

  • Er is zo’n groot tekort aan invalleraren in het basisonderwijs, dat scholengroep Conexus ouders vraagt om voor de klas te staan. Dit moet voorkomen dat klassen naar huis worden gestuurd als hun juf of meester ziek is. De PO-Raad kijkt niet op van deze oplossing, want scholen zitten aan het eind van hun mogelijkheden om de tekorten zelf op te lossen.

Pagina's