Nieuws

Kamer: 'Neem problemen in het PO serieus'

Uitgummen en opnieuw beginnen. Dat is volgens onder andere D66 en VVD de opdracht aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wat betreft de Wet werk en zekerheid. Verschillende partijen drongen er gisteren in de Kamer bij hem op aan om het onderzoek van de PO-Raad serieus te nemen.

Uit een recente peiling van de PO-Raad bleek namelijk dat scholen door de wet meer moeite hebben om zieke leraren te vervangen en soms zelfs genoodzaakt zijn om klassen naar huis te sturen.

Inmiddels heeft Asscher verkenner Jacques Tichelaar aan het werk gezet om binnen de mogelijkheden van de wet en de cao naar oplossingen te zoeken. Kamerleden betwijfelen of dat zal lukken en willen dan ook over de opbrengsten in debat kunnen gaan, om vervolgens zo nodig alsnog aan te sturen op aanpassing van de wet.

Excuses van Asscher aan christelijke scholen

In het debat woensdag bood Asscher zijn excuses aan voor zijn typering van christelijke basisscholen die te maken hebben met een tekort aan invallers. Het Nederlands Dagblad besteedde daar vandaag aandacht aan en noemde daarbij ook het onderzoek van de PO-Raad. Volgens de scholen is de belangrijkste oorzaak de nieuwe Wet werk en zekerheid, waardoor scholen invallers al na een paar invalbeurten een vast contract moeten aanbieden. Juist christelijke scholen kunnen hierdoor in de problemen komen, omdat zij een invaller willen die past bij de identiteit van de school, aldus de krant.

Asscher zei een aanpassing van de regels niet in de weg te willen staan, maar gaf aan dat werkgevers en werknemers het daar dan wel over eens moeten zijn. 

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten