Kamer stelt vragen over problemen primair onderwijs door Wet werk en zekerheid

De Tweede Kamer lijkt er steeds meer van doordrongen dat de nieuwe Wet werk en zekerheid negatieve gevolgen heeft voor het primair onderwijs. VVD en D66 stelden deze week Kamervragen over de problemen die worden voorzien. Door de wet krijgen scholen problemen met het vervangen van zieke leerkrachten en bestaat het risico dat klassen naar huis worden gestuurd, voorziet de PO-Raad. CDA stelde hierover al eerder vragen aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Ketenregeling

De PO-Raad vraagt al geruime tijd aandacht voor de problemen. Problematisch in de wet is vooral de zogenoemde ketenregeling die bepaalt wanneer flexwerkers in het bijzonder onderwijs een vaste aanstelling moeten krijgen. In de nieuwe wet staat onder meer dat ieder vierde contract een vast contract moet worden. Dit zal over enige tijd waarschijnlijk ook voor het openbaar onderwijs gaan gelden. Nu mag een werknemer in het primair onderwijs in een tijdsbestek van 36 maanden een onbeperkt aantal contracten krijgen. Dit is een uitzondering op de huidige flexwet.

De PO-Raad is van mening dat een goede werkgever moet zorgen voor zoveel mogelijk zekerheid voor zijn medewerkers. Bijna alle onderwijzers in het primair onderwijs hebben dan ook een vaste aanstelling. De nieuwe regels brengen schoolbesturen echter in de problemen omdat ook invalkrachten een vast contract moeten krijgen wanneer zij vier keer een zieke leerkracht hebben vervangen, ook al was het maar voor een dag. Voor een schoolbestuur is dit financieel onhoudbaar.

Laatst gewijzigd: 
zaterdag 3 januari 2015

Nieuwscategorieën