Nieuws

‘Kindermishandeling? We willen dat het stopt!’

,,Wie heeft een vriendje of vriendinnetje die thuis wel eens een tik krijgt?'' In groep 7 van basisschool Op Dreef in Utrecht schieten de handen omhoog als presentatrice Nicolette van Dam die vraag stelt. Een leerling vertelt hoe vier kinderen uit een bevriend gezin zijn weggehaald bij hun moeder omdat ze werden mishandeld. Toen haar klasgenootje drie maanden terug zijn vriendje vroeg om te komen buiten spelen, stond diens moeder met een riem klaar om haar zoon te slaan.

Kindermishandeling is aan de orde van de dag en geen gemakkelijk onderwerp om over te praten, blijkt ook maar weer eens op Op Dreef. Woensdagochtend ging daar de Beweging tegen kindermishandeling van start, een samenwerking van onderwijs, kinderopvang, peuterspeelzalen en ouderorganisaties. Doel van de beweging is de signalering en aanpak van kindermishandeling te verbeteren zodat het aantal mishandelde kinderen drastisch daalt. In Nederland worden naar schatting 119.000 kinderen mishandeld of verwaarloosd, gemiddeld één kind per klas dus.

Playstation

Iedereen heeft een belangrijke taak hier iets aan te doen, luidt dan ook de boodschap op Op Dreef. Een week niet op de Playstation mogen spelen, is weliswaar straf maar geen mishandeling, legt Van Dam uit aan een jongen die zich hardop afvraagt of zijn ouders dat wel kunnen maken. Maar geslagen worden of nooit een knuffel krijgen is dat wel. Dat mag niet. Van Dam: ,,Het is belangrijk dat ook jullie niet wegkijken als een ander kind het moeilijk heeft thuis, maar dat je probeert te helpen.’’ Dat kan bijvoorbeeld door de kindertelefoon te bellen, of door erover te praten met een juf of meester, vervolgt ze. Veel kinderen knikken dat ze het niet zo goed durven om er iets tegen te doen.

Leerlingen van Op Dreef, Nicolette van Dam en Rinda den Besten maken een selfie. Fotografie: ANP
 

Samenwerken

Ook voor leraren of begeleiders in de kinderopvang is dat niet makkelijk. Toch is alleen al het besef dát je actie kan ondernemen heel belangrijk, zegt Rinda den Besten, als voorzitter van de PO-Raad verbonden aan de beweging, later in de gymzaal. Daar voert dansgroep Future in dance een mooie dans op, omgeven door leerlingen van de school. Zij houden ieder een letterbord vast. Samen vormen ze de tekst #ikkijknietweg, thema van de Week tegen kindermishandeling die maandag startte.

Met de beweging willen we ervoor zorgen dat als een kind wordt mishandeld, we er snel bij zijn, vertelt Den Besten. En dat mishandelen niet van generatie op generatie doorgaat, zoals nu vaak het geval is. ,,We willen dat het stopt, en daar gaan we met zijn allen voor zorgen.’’

Tasforce kindermishandeling en seksueel misbruik presenteert eindadvies

De beweging volgt de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik op die ermee stopt. Maandag presenteerde de taskforce haar eindadvies. Ze pleit daarin voor een Nationaal Programma Kindermishandeling en Huiselijk geweld. Alle relevante partijen moeten hierbij worden betrokken, ook het bedrijfsleven, aldus de taskforce. Ze benoemt daarnaast tien speerpunten die in ieder geval een plek moeten krijgen in het programma, zoals het geven van voorlichting over opvoedingsvraagstukken aan alle aanstaande ouders. In tien jaar tijd moet het aantal mishandelde kinderen zo drastisch afnemen.