Lobby-update: voorbereidingen op debat krimp

De meeste gesprekken die de PO-Raad momenteel voert met Tweede Kamerleden en fractiemedewerkers gaan over het debat over krimp in het onderwijs dat hoogstwaarschijnlijk op 27 juni plaatsvindt. Om de negatieve gevolgen van krimp tegen te gaan, pleitte de PO-Raad vorige maand in een brief aan de Tweede Kamer voor regionale samenwerking en verruiming van de samenwerkingsmogelijkheden voor scholen en hun besturen.

Geld onderwijsachterstanden

Naar aanleiding van een bericht op de website van de PO-Raad, heeft het CDA Kamervragen gesteld over onderbesteding van geld dat is bedoeld om onderwijsachterstanden weg te werken. Gemeenten zouden zo’n 40 miljoen euro te weinig uitgeven. Dat is te verklaren door opstartproblemen 'na invoering van de nieuwe periode voor het onderwijsachterstandenbeleid en de strikte criteria voor de inrichting van schakelklassen', zegt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) in antwoord op deze Kamervragen. Hij verwacht dat gemeenten er voortaan wel in zullen slagen het geld te besteden.

Pesten

Verder is naar aanleiding van het debat over pesten nog een interessante motie aangenomen van D66, PvdA en ChristenUnie. De motie regelt dat er een onderzoek komt naar de manier waarop scholen kunnen aantonen dat zij een veilige omgeving bieden. De aangenomen motie sluit goed aan bij de brief die de PO-Raad en VO-raad aan de Tweede Kamer hebben gestuurd in aanloop naar dit debat. Daarin pleitten zij  ervoor dat scholen zelf mogen kiezen welk antipestprogramma ze gebruiken. De PO-Raad vreesde dat de overheid scholen zou voorschrijven hoe ze pesten moeten aanpakken.

Laatst gewijzigd: 
maandag 24 juni 2013

Nieuwscategorieën