Luid en duidelijk NEE tegen bezuiniging op Passend onderwijs

De belangstelling voor het debat over de aangekondigde bezuinigen op Passend onderwijs, dinsdag 9 november in Nieuwspoort, was overweldigend. Vanuit het hele land waren belangstellenden gekomen om te luisteren en mee te praten over de gevolgen van de bezuinigingsplannen. Het aantal bezoekers, waarvan velen onaangekondigd kwamen, was zelfs zo groot dat zeker 100 mensen op last van brandweer en politie niet naar binnen mochten. In de zaal zaten op dat moment al bijna 300 mensen. Naar de aanwezige politici was de massale opkomst een goed signaal.

Alle geledingen van het onderwijs
Tijdens het debat zaten in het panel mensen uit alle geledingen van het onderwijs en politici van Christen Unie, SP en PvdA. Ieder benadrukte vanuit zijn of haar eigen positie wat de gevolgen van de bezuiniging zullen zijn, als deze doorgaat. Voor het debat was het spijtig dat er van de regeringspartijen niemand op de uitnodiging was ingegaan. Wel kwam Ton Elias van de VVD 5 minuten voor het einde nog binnenlopen. Hij stelde dat hij de bezuinigen terecht vond en deze wat hem betreft zeker zouden doorgaan. Een moedige uitspraak, te midden van een paar honderd tegenstanders. Dit leverde hem de reactie op dat het jammer was dat hij niet bij het debat was geweest, waar hij vanuit de werkvloer had kunnen horen wat de consequenties van de bezuinigingen zullen zijn. Katleen Ferrier van het CDA kwam toen het debat echt afgelopen was. Ook in haar fractie was het fractieoverleg uitgelopen.

Aanbieding petitie aan Tweede Kamer
Na 3 kwartier debatteren overhandigde Kete Kervezee, voorzitter van de PO-Raad, namens alle ondertekenende organisaties, de petitie aan de aanwezige politici. Zij verwoordde krachtig de angst dat, als de bezuinigingen doorgaan, leerlingen niet het onderwijs zullen krijgen dat het beste bij hen past en dat veel leerlingen er voor spek en bonen bij komen te zitten. Omdat niet alle onderwijswoordvoerders van de Tweede Kamer aanwezig waren, ging een afvaardiging van de ondertekende organisaties naar het Tweede Kamergebouw, om de petitie officieel aan te bieden. Hier waren wel alle politieke partijen vertegenwoordigd.

Enorme belangstelling
Het debat mocht rekenen op grote belangstelling. Het is natuurlijk fantastisch om te merken dat zoveel mensen, net als wij, tegen de bezuinigingsplannen zijn en ook speciaal naar Den Haag willen komen om hun standpunt uit te dragen. Het aantal aanwezigen overtrof zelfs onze verwachtingen. Toen op het laatste moment bleek dat zich meer mensen aanmeldden dan waarop wij gerekend hadden, hebben we op maandagmiddag nog een tweede zaal bij Nieuwspoort gehuurd en een cameraregistratie geregeld. Maar toen op de dag zelf bleek dat er ook onaangekondigd enkele bussen vol naar Den Haag waren gekomen, bleek deze extra zaal niet voldoende plek te bieden.

Ook via deze weg willen wij onze welgemeende excuses aanbieden aan de mensen die we aan de deur de toegang hebben moeten weigeren. Wij kregen daartoe echter de opdracht vanwege brandweer- en politieverordeningen waar Nieuwspoort aan moet voldoen.

Natuurlijk zijn we tegelijkertijd wel erg blij met de massale steun en opkomst. De overweldigende opkomst en belangstelling is een ijzersterk signaal naar de politici. Wij zijn zeer benieuwd naar de uitkomsten van de begrotingsbehandeling, woensdag 10 en donderdag 11 november. We houden u via onze website op de hoogte.

Klik hier voor de petitie >>

  

 

 

Laatst gewijzigd: 
donderdag 20 oktober 2011

Nieuwscategorieën