Meer 'hij-instromers' op Pabo. Is het omslagpunt bereikt?

Steeds meer mannen willen leraar worden en beginnen aan de Pabo. Volgens de meest recente cijfers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) begonnen in 2013 1641 mannen aan een opleiding tot leraar in het basisonderwijs. Dat is ongeveer 16 procent meer dan een jaar eerder. Een op de vijf studenten die zich inschrijft, is nu man.

Het is voor het eerst sinds 2010 dat de cijfers weer stijgen. Al jaren daalt het aantal mannen dat daadwerkelijk voor de klas staat. Onlangs bleek uit onderzoek van vakbond CNV Onderwijs dat op 4,2 procent van de scholen in het primair onderwijs geen enkele man voor de klas staat. De komende jaren zal moeten blijken of dat tij met de stijgende instroom op de Pabo’s daadwerkelijk aan het keren is.

Dat de instroom van mannen op de Pabo weer toeneemt, is mogelijk te danken aan het feit dat veel Pabo’s zich extra inspannen om mannen te verleiden een opleiding tot leraar te volgen. Trend is sowieso dat de opleidingen zich proberen te onderscheiden door zich te specialiseren. Zo werkt de Pabo Helmond samen met de Open Universiteit (OU) aan speciale verzwaarde programma’s waardoor afgestudeerden naast hun Pabo-diploma ook een OU-certificaat krijgen. Daarmee kunnen zij worden toegelaten tot de master Onderwijskunde van de OU.

Hij-instromers

Het Arbeidsmarktplatform PO, een platform van de PO-Raad en de werknemersorganisaties, riep vorig jaar een subsidieregeling in het leven om scholen in het primair onderwijs te stimuleren en te ondersteunen bij het aanstellen van zij-instromende mannen die leraar willen worden. 

De PO-Raad vindt het belangrijk dat in lerarenteams sprake is van diversiteit en dat die bestaan uit mannen, vrouwen, jonge en oude leerkrachten, autochtone en allochtone en hbo- en academisch opgeleide leraren. Dat zorgt voor balans in de teams en is goed voor innovatie in het onderwijs. Leerlingen profiteren daarvan.

Lees ook: Diversiteit in lerarenteams belangrijk voor leerling

 

Laatst gewijzigd: 
woensdag 21 mei 2014

Nieuwscategorieën