Op de stoel van juf Jori

In het kader van de Dag van de leraar hebben vandaag drie medewerkers van de PO-Raad op de stoel van de meester en de juf plaatsgenomen. Op uitnodiging van Kind en Onderwijs Rotterdam gaf communicatiemedewerker Kevin Basari bijvoorbeeld een les communicatie. Hieronder zijn ervaring.

_____________________________________ 

Vanmorgen ben ik bijzonder hartelijk ontvangen bij CBS Mozaïek. Ik was nog niet binnen of ik kreeg een stuk taart aangeboden ter gelegenheid van de Dag van de leraar. Directeur Jan Groeneveld heeft me bij de ontvangst veel verteld over de school.

Mijn ‘les’ in communicatie heb ik gegeven in groep 8 van lerares Jori Grundel. De eerste indruk van de klas was dat de kinderen bijzonder rustig waren. Aan het begin vond ik het lastig in te schatten of ze nou geïnteresseerd waren, of verveeld, maar al snel kreeg ik veel respons op mijn vragen: “Wat is communicatie?” “Gaat er wel eens wat mis met communicatie? En hoe komt dat dan?”. De respons werd niet in de laatste plaats aangewakkerd door Jori, die mijn vragen net wat handiger wist te stellen. Zij weet overduidelijk precies hoe ze haar klas moet benaderen.

Na gebruik te hebben gemaakt van de visuele ondersteuning die het mooie digischoolbord bood, was het tijd voor een oefening: Wat gebeurt er als ik één leerling een boodschap influister, en deze boodschap de hele klas doorgaat? Wat blijft er dan over van de boodschap? Mijn korte verhaaltje over Sarah die naar de markt ging met haar vader op een zonnige dag, en daar een kilo appels en 3,5 kilo tomaten kocht, verbasterde naar een verhaaltje over oma en opa die in de supermarkt een kilo bananen kochten. Een duidelijk verhaal vertellen en goed luisteren was toch best moeilijk!

Wat mij betreft was het een zeer geslaagde ochtend, en ben nogmaals bevestigd in mijn opvatting dat het beroep van leraar vaak onderschat wordt. Ik was erg onder de indruk van hoe snel Jori de klas weer rustig kreeg nadat het tijdens de oefening even wat rumoeriger werd. Later werd me verteld dat deze klas beslist niet de gemakkelijkste is geweest, maar de leraren hebben blijkbaar een heel goede invloed gehad. Ik vond het ook erg leuk om te merken dat de kinderen leuk meededen, en goede bijdragen hadden.

Bij deze wil ik nogmaals mijn dank uitspreken aan de organisatie van de actie “op de stoel van de meester en de juf” en de mensen van CBS Mozaïek voor de hartelijke ontvangst en leuke ochtend.

 

Laatst gewijzigd: 
donderdag 20 oktober 2011

Nieuwscategorieën