Opname in banenregister makkelijker voor leerling in speciaal onderwijs

Leerlingen die uit het speciaal onderwijs of van een praktijkschool komen, kunnen zich voortaan rechtstreeks melden bij het UWV om te bepalen of ze kunnen worden opgenomen in het zogenoemde doelgroepregister banenafspraak. Wie daarin staat geregistreerd, valt onder de Participatiewet en komt in aanmerking voor een baan speciaal voor werknemers met een ziekte of handicap.

Dit is een van de uitkomsten uit een overleg vorige maand tussen staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), sociale partners, het UWV en de Vereniging van Nederlandse gemeenten. De partijen hopen hierdoor meer mensen in het register te kunnen opnemen. Het aantal verzoeken voor een beoordeling doelgroep banenafspraak blijft sinds de start begin dit jaar achter bij de verwachtingen, constateerden zij.

Dat komt mogelijk mede door ‘de manier waarop gemeenten hun werkproces inrichten en de wijze van beoordeling door UWV’, schrijft Klijnsma in een brief aan de Tweede Kamer. Zo moesten leerlingen uit het speciaal onderwijs zich voor een opname in het doelgroepregister bijvoorbeeld eerst melden bij de gemeente die op haar beurt contact opnam met het UWV.

Klijnsma zegde daarnaast toe dat gemeenten geen achthonderd euro meer hoeven te betalen om iemand met een bijstandsuitkering te laten keuren zodat hij kan worden opgenomen in het doelgroepregister. Ook daarmee wordt de drempel verlaagd voor opname in het banenregister.

Laatst gewijzigd: 
maandag 20 januari 2020

Nieuwscategorieën