Oproep aan Tweede Kamer: ‘Stoppen met nullijn in primair onderwijs’

Het wordt moeilijk om over enkele jaren goede leraren aan te trekken voor het primair onderwijs wanneer hun salarissen bevroren blijven. In een brief aan de Tweede Kamer roepen de PO-Raad en de sociale partners daarom op de meerjarige nullijn opnieuw ter discussie te stellen. De Tweede Kamer debatteert daar woensdag over.

Het salaris van personeel in het primair onderwijs stijgt al sinds 2009, een jaar langer dan werknemers in andere sectoren, niet meer. ,,Ons personeel komt steeds verder op achterstand te staan’’, schrijft vicevoorzitter van de PO-Raad Simone Walvisch namens de organisaties in de brief. Dat maakt het moeilijk gemotiveerde leraren en studenten aan te trekken, vrezen zij. Weliswaar is het voor pas afgestudeerde leraren nu moeilijk aan een geschikte baan te komen, na 2017 zijn zij weer heel hard nodig, aldus Walvisch.

De sociale partners praten momenteel met elkaar over modernisering van de arbeidsvoorwaarden voor een nieuwe cao voor het primair onderwijs. De sociale partners waarschuwen voor moeizame onderhandelingen wanneer aan de nullijn wordt vastgehouden en de door hen uitdrukkelijk gewenste decentralisatie van de primaire arbeidsvoorwaarden dan nog niet heeft plaatsgevonden. Volgens de PO-Raad is modernisering van de arbeidsvoorwaarden van belang omdat onderwijsinstellingen daarmee meer ruimte krijgen om het onderwijs zelf in te vullen.

Bestanden bij dit nieuwsitem: 

Laatst gewijzigd: 
donderdag 4 april 2013

Nieuwscategorieën