Ouder betrekken bij OPP is in belang van leerling

Een leerling mag nooit de dupe zijn van onenigheid tussen zijn ouders en school. Daarom vindt de PO-Raad het belangrijk dat die zo vroeg mogelijk met elkaar overleggen hoe het kind zo goed mogelijk kan worden ondersteund. Als het aan de PO-Raad ligt, moet daarom het handelingsdeel van het ontwikkelingsperspectief (OPP) voortaan door ouders ‘voor gezien’ worden ondertekend. 

De PO-Raad vindt dit een goede manier om te garanderen dat ouders betrokken zijn bij de ondersteuning van hun kinderen. Ouders instemmingsrecht geven op het handelingsdeel van het OPP, zoals de motie-Ypma bij wet wil regelen, kan juist tot problemen leiden bij de ondersteuning van leerlingen, voorziet de PO-Raad.

De PO-Raad vreest dat instemmingsrecht namelijk leidt tot een ‘blokkeringsrecht’. Wanneer het instemmingsrecht tegenover de zorgplicht van schoolbesturen komt te staan, kan dit een frictie opleveren waarvan de leerling het slachtoffer is. Deze ontvangt dan geen of niet de benodigde ondersteuning. Dat kan nadelig zijn voor het kind.

De PO-Raad heeft deze reactie ingestuurd op de internetconsultatie die voor het wetsvoorstel was opengesteld. De volledige reactie is hier te lezen. 

Bestanden bij dit nieuwsitem: 

Laatst gewijzigd: 
dinsdag 9 september 2014

Trefwoorden

Nieuwscategorieën