Ouders opgeroepen in actie te komen tegen Wet werk en zekerheid

CBO Fryslân, de coöperatie voor christelijk basisonderwijs in Friesland, heeft ouders opgeroepen te protesteren tegen de nieuwe Wet werk en zekerheid. Door deze wet krijgen scholen problemen met het vervangen van zieke leerkrachten en bestaat het risico dat klassen naar huis worden gestuurd, voorziet de organisatie.

De oproep van CBO Fryslân, die 200 scholen vertegenwoordigt, volgt op het appèl dat de PO-Raad eerder deed aan haar leden. Zij riep die in mei 2014 op per brief bij minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aan te dringen op aanpassingen van het toenmalige wetsvoorstel. Die werd desondanks voor de zomer aangenomen door de Eerste Kamer. CBO Fryslân hoopt de bezwaren nu kracht bij te zetten door ook ouders in actie te laten komen en een brief te sturen.

Ketenregeling 

Problematisch in de wet is vooral de zogenoemde ketenregeling die bepaalt wanneer flexwerkers in het bijzonder onderwijs een vaste aanstelling moeten krijgen. In de nieuwe wet staat onder meer dat ieder vierde contract een vast contract moet worden. (Zie ook factsheet.) Dit zal over enige tijd waarschijnlijk ook voor het openbaar onderwijs gaan gelden. Nu mag een werknemer in het primair onderwijs in een tijdsbestek van 36 maanden een onbeperkt aantal contracten krijgen. Dit is een uitzondering op de huidige flexwet. 

De PO-Raad is van mening dat een goede werkgever moet zorgen voor zoveel mogelijk zekerheid voor zijn medewerkers. De nieuwe regels brengen schoolbesturen echter in de problemen omdat ook invalkrachten een vast contract moeten krijgen wanneer zij vier keer een zieke leerkracht hebben vervangen, ook al was het maar voor een dag. Voor een schoolbestuur is dit financieel onhoudbaar.

De PO-Raad vreest dat zieke leraren helemaal niet meer zullen worden vervangen. Klassen zullen dan moeten worden samengevoegd. In het uiterste geval zullen leerlingen helemaal geen les meer krijgen. De kwaliteit van het onderwijs komt onder druk te staan. 

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zei in juni scholen in het primair onderwijs te helpen voorkomen dat de nieuwe Wet werk en zekerheid problemen geeft bij de vervanging van zieke leraren. Hij zegde toe dat hij de scholen hierover zou gaan voorlichten. Dat is volgens de PO-Raad onvoldoende gebeurd. Voorlichting is bovendien geen oplossing voor het probleem, vindt zij.

 

Laatst gewijzigd: 
donderdag 30 oktober 2014

Nieuwscategorieën