PO-Raad: 'Organiseer basisvoorziening voor álle kinderen'

Zorg ervoor dat kinderopvang, gemeenten, peuterwerk en onderwijs in een doorgaande lijn op elkaar worden afgestemd en werk toe naar één basisvoorziening voor álle kinderen. Op die manier kunnen jonge kinderen zich optimaal ontwikkelen. Die oproep doet de PO-Raad vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de PO-Raad is het huidige aanbod voor jonge kinderen te versnipperd en bieden de plannen van het kabinet om dit op te lossen te weinig soelaas.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) willen voorschoolse voorzieningen harmoniseren. In hun peuterbrief die de bewindslieden in december 2013 jaar presenteerden, schreven ze dat ze onder meer de kwaliteitseisen voor kinderopvang en peuterspeelzaalwerk willen gelijkstellen. Ook willen ze investeren in de pedagogische kwaliteit van deze voorzieningen. Voor werkende ouders komt er één financieringsstructuur via de kinderopvangtoeslag.

De PO-Raad vindt dat daarmee onvoldoende oplossing wordt geboden voor de versnippering in het aanbod voor jonge kinderen. Daarnaast profiteert slechts een deel van de kinderen van de plannen omdat het kabinet onderscheid maakt tussen werkende en niet werkende ouders. De PO-Raad vindt dat een gemiste kans.

De Tweede Kamer debatteert op 24 september over kinderopvang. 

Bestanden bij dit nieuwsitem: 

Laatst gewijzigd: 
vrijdag 19 september 2014

Nieuwscategorieën