PO-Raad: ‘Privacy kinderen samen regelen’

Met onafhankelijk toezicht op het gebruik en beheer van leerlinggegevens, het pseudonimiseren van deze gegevens en voorbeeldcontracten die scholen met uitgevers kunnen sluiten, kan de privacy van leerlingen beter worden geborgd. Dat bepleitte Simone Walvisch, vicevoorzitter van de PO-Raad, donderdag in een rondetafelgesprek hierover in de Tweede Kamer. Zowel de PO-Raad als schoolbesturen, scholen en de overheid hebben daarin een taak, stelde ze.

De maatregelen zijn nodig omdat scholen steeds meer lesgeven met hulp van ICT. Leerlingen profiteren daarvan omdat ze daardoor meer in hun eigen tempo en op hun eigen niveau les krijgen. Maar tegelijkertijd moet hun privacy worden geborgd. ,,Het is daarom goed dat we dit nu bespreken”, aldus Walvisch. ,,Het is een onderwerp waarbij we geen water bij de wijn mogen doen. We moeten kwetsbare kinderen beschermen.’’

De rondetafelbijeenkomst werd georganiseerd vanwege zorgen die leven over de veiligheid van leerlinggegevens bij het gebruik van digitale leermiddelen. Ook vertegenwoordigers van ouderorganisaties, scholen, en Kennisnet waren erbij aanwezig.

Dinsdag ontving de PO-Raad namens de Nederlandse scholen de Big Brother Award, de award die aandacht vraagt voor digitale privacy. De Tweede Kamer spreekt naar verwachting in januari verder over dit onderwerp.

Laatst gewijzigd: 
zaterdag 3 januari 2015

Nieuwscategorieën