PO-Raad roept Kamer op werk te maken van peutervoorziening

De PO-Raad heeft er bij de Tweede Kamer op aangedrongen de organisatie van één voorziening voor alle peuters mogelijk te maken. Kinderopvang, peuterspeelzaal, onderwijs en gemeenten willen graag zo’n voorziening organiseren, maar de huidige kabinetsplannen reiken voor die ambitie niet ver genoeg. De PO-Raad stuurde donderdag een brief met deze boodschap aan de Kamer. Een voorziening in doorgaande lijn met het onderwijs is volgens de PO-Raad nodig om kinderen een zo goed mogelijke start te geven.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) willen onder meer de kwaliteitseisen voor kinderopvang en peuterspeelzaalwerk gelijkstellen, zo schreven zij vorig jaar in een plan. Ook gaan ze investeren in de pedagogische kwaliteit van deze voorzieningen. Voor werkende ouders komt er één financieringsstructuur via de kinderopvangtoeslag. Ze willen daarmee zorgen dat onderwijs, peuterspeelzaalwerk en kinderopvang beter op elkaar aansluiten.

Dit is een stap in de goede richting, vindt de PO-Raad, maar de plannen zijn tegelijkertijd niet voortvarend genoeg omdat slechts een beperkte groep kinderen ervan zal profiteren.

Zorgen

De PO-Raad vreest dat het voorgestelde onderscheid in financiering voor werkende en niet-werkende ouders ertoe leidt dat minder kinderen naar een voorschoolse voorziening gaan. Daardoor bestaat de kans dat een deel van de leerlingen met een achterstand start in groep 1, aldus Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, in de brief.

Om op termijn één voorziening voor kinderen van nul tot twaalf jaar mogelijk te maken, moeten nu ook de voorzieningen voor Voor-en Vroegschoolse Educatie (VVE) in de plannen worden opgenomen, schrijft de PO-Raad. Dat voorkomt segregatie en zorgt ervoor dat meer kinderen baat hebben bij het nieuwe stelsel.

De brief van De PO-Raad sluit aan bij de brief die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vandaag aan Asscher en Dekker stuurde. Ook de VNG heeft bezwaar tegen de plannen van Asscher en Dekker en pleit voor een integrale basisvoorziening voor kinderen van nul tot twaalf jaar.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over kinderopvang. 

Bestanden bij dit nieuwsitem: 

Laatst gewijzigd: 
woensdag 8 juli 2015

Nieuwscategorieën