PO-Raad vooral positief over meer ruimte Engelse les in primair onderwijs

De PO-Raad vindt het goed dat staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) scholen in het primair onderwijs gaat stimuleren meer en betere les te geven in Engels. De PO-Raad vindt het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd een basis leggen voor deze taal. Wel vindt ze dat het onderwijsveld moet meedenken over de manier waarop scholen dat het beste kunnen ondersteunen.
De PO-Raad vraagt zich wel af hoe het primair onderwijs kan voldoen aan alle ambities van de staatssecretaris zonder dat er extra geld beschikbaar is. Naast gewoon lesgeven en meer lesgeven in het Engels moet het primair onderwijs ook pesten aanpakken, meer aandacht besteden aan techniekles en passend onderwijs verzorgen.

Engels, Duits, Frans

De staatssecretaris kondigde op 10 juli aan dat hij scholen in het primair onderwijs gaat toestaan tot 15 procent van de onderwijstijd in het Engels les te geven. Hij werkt aan een wetsvoorstel om dit te regelen. Als de wet wordt aangenomen, mogen scholen die tijd ook besteden aan Duits en Frans.
Dekker komt met zijn plannen omdat goed Engels kunnen spreken steeds belangrijker wordt. ,,Scholen in het primair onderwijs geven steeds vaker en eerder Engelse les, maar het resultaat is nog niet wat het moet zijn", aldus de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer. 
Dat komt volgens hem doordat de lessen nu nog te veel variëren in kwaliteit en kwantiteit. Ook mist een goede aansluiting met Engelse les op de middelbare school en scholen leraren zich 'nauwelijks na voor Engels'. 

Tweetalig primair onderwijs

Dekker wil daarom ook investeren in nascholing voor leerkrachten en hen daarbij ook ondersteunen. In januari 2014 gaat daarnaast een pilot van start met tweetalig primair onderwijs. Scholen die daaraan meedoen, mogen 30 tot 50 procent van de tijd lesgeven in Engels, Duits of Frans.
Later in het jaar komt Dekker nog met plannen om de Engelse les beter te laten aansluiten op de middelbare school.
Laatst gewijzigd: 
donderdag 11 juli 2013

Nieuwscategorieën