Registratie-eisen schoolleidersregister bekend

Het aantal schoolleiders en schoolbesturen dat zich heeft ingeschreven voor het Schoolleidersregister PO, blijft stijgen. Ruim 4700 schoolleiders hebben zich ervoor aangemeld, ofwel 45 procent van het aantal schoolleiders in Nederland. Bijna vijfhonderd besturen, iets meer dan 40 procent, hebben zich ingeschreven.

Schoolleiders kunnen zich vanaf 2014 laten registreren als directeur of adjunct-directeur. Daarvoor moeten zij aan bepaalde inhoudelijke voorwaarden voldoen. De criteria daarvoor zijn inmiddels bekend geworden.

Criteria

Directeuren en adjunct-directeuren moeten bijvoorbeeld aantonen dat ze beschikken over basiscompetenties. Welke dat zijn, staat beschreven in de beroepstandaard voor schoolleiders in het po. Schoolleiders kunnen op twee verschillende manieren aantonen te beschikken over deze basiskwalificaties. Een van de manieren is te laten zien dat ze een relevante schoolleidersopleiding hebben afgerond. Deze schoolleidersopleiding moet gebaseerd zijn op de beroepsstandaard voor schoolleiders in het primair onderwijs. Ook een positief afgerond toetsend assessment dat gebaseerd is op die beroepsstandaard, volstaat. Het Schoolleidersregister PO beoordeelt of  de opleidingen en assessments voldoen.

Opleiding

De opleidingen en assessments die hiervoor in aanmerking komen, worden in het register opgenomen. De komende maanden is het aan de opleiders om de gegevens van de betreffende opleidingen door te geven aan het register. Aan de hand daarvan wordt de lijst met gecertificeerde opleidingen samengesteld. Zodra de opleidingen bekend zijn worden deze in het register gezet. Naar verwachting staan de eerste opleidingen hier begin 2014 in. De assessments  worden, net als de opleidingen, zodra deze beschikbaar zijn, vermeld in het register.

Kijk voor meer informatie en om zich aan te melden op de website van het schoolleidersregister. 

 

Laatst gewijzigd: 
dinsdag 19 november 2013

Nieuwscategorieën