Rinda den Besten: 'Stop werkloosheid leraren en hoge werkloosheidskosten'

De PO-Raad roept het kabinet op het dreigend ontslag van leraren en de daarmee gepaard gaande stijgende werkloosheidskosten voor schoolbesturen een halt toe te roepen. In een brief doet de PO-Raad een dringend appèl op staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) daarom tijdelijk extra geld te investeren waarmee zoveel mogelijk banen worden behouden.

In het primair onderwijs verdwijnen in 2014 naar verwachting vijfhonderd voltijdsbanen extra. Dat komt doordat het aantal leerlingen daalt waardoor schoolbesturen moeten bezuinigen. De werkloosheidskosten lopen daardoor op en nemen een ‘onaanvaardbaar deel van de onderwijsmiddelen in beslag’, schrijft voorzitter van de PO-Raad Rinda den Besten in de brief. Werkloosheid kost de schoolbesturen in 2014 40 miljoen euro extra, in 2015 ongeveer 50 miljoen euro.

De PO-Raad wil verder graag met de staatssecretaris in gesprek over de manieren waarop de sector jonge leraren kan behouden en tekorten op de arbeidsmarkt kan verminderen. ‘Behoud van de jongere leraren is acuut: we mogen geen generatie verliezen en bovendien is een evenwichtige leeftijdsopbouw van de lerarenteams in de scholen van belang’, aldus Den Besten.

Laatst gewijzigd: 
maandag 15 juli 2013

Nieuwscategorieën