Schoolbesturen naar rechter tegen openbaar maken eindtoetsgegevens

De rechter gaat beslissen of staatssecretaris Sander Dekker de eindtoetsgegevens van scholen openbaar mag maken. Honderdtwintig schoolbesturen zijn bij de rechtbank in beroep gegaan tegen dat voornemen van de staatssecretaris. Die verklaarde eerdere bezwaren van de schoolbesturen onlangs ongegrond. De besturen zijn nu naar de rechter gestapt en hopen dat daarmee alsnog wordt voorkomen dat de gegevens op de voorgenomen wijze worden openbaar gemaakt.

Het geschil over de eindtoetsgegevens ontstond nadat RTL Nieuws in maart van dit jaar via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur om de informatie had gevraagd. Schoolbesturen verzetten zich daartegen omdat zij vrezen dat scholen onevenredig worden benadeeld wanneer de huidige ‘ruwe’ gegevens openbaar worden.

Beroep

Staatssecretaris Dekker ziet geen grond om niet aan het verzoek van RTL Nieuws voldoen. Honderdtwintig schoolbesturen zijn nu in beroep gegaan bij de rechtbank. Dekker liet al eerder weten het ‘helemaal niet zo slecht te vinden’ wanneer een onafhankelijke instantie een beslissing zou nemen. Hij zal daarom hangende een uitspraak van de rechter van geen van de scholen gegevens openbaar maken. De rechter zal de zaak pas na 20 augustus behandelen.

Vensters PO

Ondertussen werkt de PO-Raad aan Vensters PO waarmee schoolbesturen op een betrouwbare manier brede informatie over scholen in het primair onderwijs kunnen openbaren. De schoolbesturen zijn namelijk, zoals ze steeds benadrukken, vóór openheid en transparantie.

 

Bestanden bij dit nieuwsitem: 

Laatst gewijzigd: 
woensdag 24 juli 2013

Trefwoorden

Nieuwscategorieën