Schoolkompas helpt leerlingen bij kiezen VO-school

Elk jaar stappen 200.000 basisschoolleerlingen over naar het voortgezet onderwijs. Om kinderen van groep 8 en hun ouders te ondersteunen bij deze stap, is er nu naast een website ook de Schoolkompas app. Met Schoolkompas krijgen kinderen snel en eenvoudig informatie over een school aan de hand van vijftien kenmerken.

Met de app kunnen aankomende brugklassers en hun ouders zien welke VO-school hen het meest aanspreekt. Schoolkompas is onafhankelijk, niet commercieel en een initiatief van het onderwijsveld. Het is voor het eerst dat basisschoolkinderen in Nederland zo uitgebreid scholen kunnen zoeken en vergelijken.
De app is ontwikkeld door stichting Schoolinfo in opdracht van de VO-raad. De gegevens komen voor het grootste deel uit Vensters voor Verantwoording, het succesvolle project waarbij 98 procent van de VO-scholen de eigen resultaten online presenteert op de website www.schoolvo.nl. De app is afgeleid van de website www.schoolkompas.nl.

Schoolkompas is geen kieswijzer die een school aanwijst als beste keus, maar een instrument waarmee leerlingen en ouders kunnen bepalen welke scholen zij tijdens de open dagen zeker willen bezoeken. Dat zoeken op de website gebeurt in vier stappen. Ouders en leerlingen kunnen eerst zoeken naar scholen in hun buurt en die met elkaar vergelijken op de vijftien kenmerken. Dat zijn kenmerken die aankomende brugklassers en hun ouders het meest belangrijk vinden: onderwijsaanbod, profiel, tevredenheid leerlingen, tevredenheid ouders, veiligheid, meepraten, invulling uitval, groepsgrootte, leerwinst, studiesnelheid, slaagpercentage, examencijfers, oordeel Inspectie, zorgplan en ouderbijdrage.

Na de selectie kunnen ouders en leerlingen hun favoriete scholen markeren en krijgen ze voor die scholen informatie waarmee ze op schoolbezoek kunnen: data en tijden van de open dagen, plus een checklist met tips voor het bezoek. Aan Schoolkompas, dat vorig jaar als proef startte in Amsterdam en Nijmegen, doet al meer dan de helft van alle VO-scholen mee. Het is voor het eerst dat basisschoolkinderen in Nederland zo uitgebreid scholen kunnen zoeken en vergelijken. Meer informatie op www.schoolkompas.nl. Hier kunt u onder andere een demofilm bekijken.

Laatst gewijzigd: 
maandag 7 januari 2013

Trefwoorden

Nieuwscategorieën