Sportiefste basisschool van Nederland bekroond

Wim Ludeke, lid van het Algemeen Bestuur van de PO-Raad, heeft op donderdag 16 april de prijs voor de 'Sportiefste basisschool van Nederland' uitgereikt aan De Polsstok uit Amsterdam van Stichting Bijzonderwijs.

Acht basisscholen deden mee aan de finale van de verkiezing, die voor de zesde keer werd georganiseerd door de KVLO (de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding) in samenwerking met NOC*NSF en de Hanzehogeschool Groningen (Academie voor Lichamelijke Opvoeding). De acht basisscholen waren genomineerd vanwege hun vooruitstrevende beleid op het gebied van sport en bewegen in en rondom de school.

De voorzitter van de jury, Wim Ludeke, roemde alle scholen die meededen aan de finale: ,,Het was kiezen tussen de besten. Het ging echt om details, alle acht scholen zijn voorbeelden van hoe het moet en hoe het kan.’’

Hoge kwaliteit bewegingsonderwijs

De Polsstok is een ‘schoolvoorbeeld’ voor andere scholen als het gaat om stimulerend beleid op het gebied van sport en bewegen. Door samen te werken met diverse partners, zoals sportverenigingen, realiseert de school een hoge sportparticipatie van leerlingen, zowel binnen als buiten de lestijden. En als in de wijk sportaanbod ontbreekt, zet de school dit vervolgens zelf op. De Polsstok schroomt er tot slot ook niet voor te delen met andere scholen.

De PO-Raad onderschrijft het belang van sport, bewegen en een gezonde leefstijl in en rondom de school. De PO-Raad geeft daar mede uiting aan door scholen te stimuleren een Gezonde School te worden via de Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl. Maar ook via het Plan van aanpak bewegingsonderwijs, dat in januari van dit jaar naar de Tweede Kamer werd gestuurd. In het plan wordt ingegaan op het in het Bestuursakkoord overeengekomen doel om in 2017 iedere basisschoolleerling minimaal twee uur bewegingsonderwijs per week te laten krijgen, gegeven door een bevoegde leerkracht. De scholen die mee deden aan de verkiezing van de Sportiefste school van Nederland zijn al een goed eind op weg.

Staat van de leerling

In de woensdag gepresenteerde Staat van de Leerling, dat tegelijk werd gepresenteerd met het Onderwijsverslag, laten ook basisschoolleerlingen zelf blijken sport, bewegen en een gezonde leefstijl hoog op hun agenda te hebben staan. Zo geven zij onder andere aan dat ze meer willen bewegen, dat ze vaker in de buitenlucht les willen hebben en dat hun leraren sportief moeten zijn. Ook wensen zij dat ze de natuur meer mogen bestuderen en beleven en willen ze meer leren over pesten.

Wilt u meer weten over bewegingsonderwijs, bevoegde (vak)leerkrachten, de subsidie voor het behalen van de brede bevoegdheid bewegingsonderwijs en andere zaken gerelateerd aan de Gezonde School? Neem dan contact op met Hester van der Putten, beleidsadviseur van de PO-Raad.

Laatst gewijzigd: 
dinsdag 28 juli 2015

Nieuwscategorieën