Tijdelijke taakuitbreiding, wel of geen nieuwe arbeidsovereenkomst?

In de Handreiking voor het hanteren van de Wet werk en zekerheid in het primair onderwijs stond dat een tijdelijke taakuitbreiding geen nieuwe arbeidsovereenkomst is in de zin van de ketenregeling. Jurisprudentie hierover is echter verdeeld. Er staat daarom ondertussen een nieuwe versie van de handreiking op de website van de PO-Raad waarin uitleg over deze onduidelijkheid is opgenomen.

Op 1 juli 2015 treden belangrijke delen van de Wet werk en zekerheid (Wwz) in werking. De PO-Raad heeft de relevante zaken van deze wet op een rij gezet en een handreiking laten maken over vervangingsbeleid binnen de regels van de Wwz. In de handreiking staan onder andere verschillende (theoretische) vervangingsmogelijkheden, die een schoolbestuur in het primair onderwijs ook na de invoering van de Wwz ter beschikking staan.

Het is onduidelijk of op een tijdelijke taakuitbreiding de ketenregeling van toepassing is. Sommige rechters hebben geoordeeld dat er wel sprake is van een nieuwe arbeidsovereenkomst, terwijl anderen zeggen van niet. De PO-Raad raadt schoolbesturen af om medewerkers een zeer kleine aanstelling te geven met elke keer een grote urenuitbreiding daar bovenop. Een leraar af en toe (extra) laten invallen voor zijn duo-partner is daarentegen een stuk minder risicovol.

Bestanden bij dit nieuwsitem: 

Laatst gewijzigd: 
woensdag 15 april 2015

Nieuwscategorieën