Van Levensloopregeling naar Vitaliteitssparen

De komende jaren gaat er het één en ander veranderen aan de Levensloopregeling. Deze informatie is belangrijk voor alle werknemers in het primair onderwijs, zowel degene die nu deelnemen aan Levensloop als degene die dit (nog) niet doen. hieronder de belangrijkste informatie voor u op een rij.

Wat verandert er voor de huidige deelnemers aan Levensloop?

  • Heeft de werknemer op 31-12-2011 een levenslooptegoed van minimaal € 3.000? 
    Dan verandert er niets, omdat er dan sprake is van een overgangsregeling. De werknemer kan ook na 1-1-2012 doorgaan met inleggen in Levensloop onder de huidige voorwaarden.
  • Heeft de werknemer op 31-12-2011 een levenslooptegoed dat lager is dan € 3.000?
    Dan wordt de levensloopverzekering omgezet en opgeheven. De levensloopverzekering kan wel blijven bestaan als het tegoed € 3.000 of meer is op 31-12-2011. Daarvoor kan er een extra storting worden gedaan. Zo kan de werknemer toch nog blijven sparen voor bijvoorbeeld eerder stoppen met werken.
  • De levensloopverlofkorting vervalt vanaf 2012.

Hoe kunnen werknemers alsnog deelnemen?
Werknemers kunnen tot het einde van 2011 nog starten met Levensloop. Als er minimaal  € 3.000 wordt ingelegd, bijvoorbeeld uit de eindejaarsuitkering, dan kan ook na 1-1-2012 de werknemer doorgaan met inleggen in Levensloop. Hiermee kan alsnog worden gespaard om bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken. Het openen van een levensloopverzekering is mogelijk tot 30-12-2011. Werknemers die in 2011 deelnemen aan spaarloon kunnen niet meer deelnemen aan Levensloop, omdat in één kalenderjaar niet aan beide regelingen tegelijk kan worden deelgenomen.

Hoe zit het met spaarloon?
Het spaarloon wordt afgeschaft. Vanaf 2012 is het niet meer mogelijk om geld in te leggen in de spaarloonregeling.

Vitaliteitssparen
Er komt een nieuwe spaarregeling (vitaliteitssparen) vanaf 1-1-2013, waarin per jaar maximaal € 5.000 ingelegd mag worden. In totaal mag maximaal € 20.000 gespaard worden. Deelnemers kunnen jaarlijks maximaal € 20.000 opnemen en vervolgens opnieuw sparen tot het maximum weer bereikt is. Het bedrag is vrij besteedbaar. Dit sparen wordt fiscaal ondersteund en gaat niet via het salaris maar via de belastingaangifte.

Advies
Wij denken dat een goede een goede voorlichting van groot belang is aan werkgevers en werknemers over de overgangsregeling rondom Levensloop. Wij adviseren om uw leden (nogmaals) te wijzen op de mogelijkheden van Levensloop. Het spreekt voor zich dat Loyalis u optimaal kan bijstaan in een nader af te spreken communicatietraject.

Meer informatie
Voor meer informatie over de wijzigingen rondom Levensloop kunt u terecht op de website van Loyalis www.loyalis.nl.

 

Laatst gewijzigd: 
dinsdag 11 december 2012

Trefwoorden

Nieuwscategorieën