Verslag congres Bevlogen Besturen

Het is belangrijk dat schoolbesturen zelfbewust zijn, de rug recht houden en lef durven tonen. Dat is volgens Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, de belangrijkste conclusie die kan worden getrokken na het tweedaagse congres Bevlogen besturen maken het verschil van de PO-Raad.

Rond de tweehonderd schoolbestuurders, schoolleiders en onderwijsdeskundigen kwamen op 6 en 7 juni naar Lunteren om te leren over Goed Bestuur. Paul Frissen, onder meer hoogleraar Bestuurskunde aan de Tilburg University, betoogde als inleidend spreker dat schoolbesturen minder uniform moeten worden. ,,Zij moeten op hun hoede zijn’’, zei hij, voor iedere poging onderwijs te ordenen in beleid.’’

Besturen konden daarna in eigen groepen netwerkgesprekken voeren en prangende onderwijsvragen stellen aan deskundigen van de PO-Raad.

Congres Bevlogen Besturen. Fotografie: Marleen Kuipers - Visuele Notulen

Goed bestuur

Onder leiding van journaliste Maria Henneman debatteerden Paul Frissen, bestuursdeskundige Marlies Honingh en directeur van Greenpeace Sylvia Borren vervolgens over goed bestuur. ,,Het is makkelijker uitleggen wanneer je geen goede bestuurder bent, dan wat je moet doen om het wel te zijn’’, zei Honingh. ,,Maar in een goed bestuur moet in ieder geval open kunnen worden gesproken.’’

,,Een goede bestuurder heeft échte passie voor het onderwerp waar hij zich mee bezighoudt’’, meende Borren. Je moet ook lef hebben en de touwtjes in handen hebben, vond Frissen.  Dat betekent dat hij ‘van tijd tot tijd burgerlijk ongehoorzaam moet zijn’.

,,Er zijn bevlogen bestuurders nodig die hun rug recht kunnen houden wanneer bevlogenheid over gaat in bevlieging’’, benadrukte Den Besten op de tweede dag van het congres. Dat is nodig om incidentenpolitiek tegen te gaan.

Bestuurders hoorden ook SER-voorzitter Wiebe Draijer vertellen en konden later op de dag aanschuiven bij lezingen van Mark Frequin, directeur-generaal bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, en emeritus hoogleraar Opvoedkunde Jo Hermanns.

Paul Frissen aan het woord tijdens congres Bevlogen Besturen. Fotografie: Marleen Kuipers - Visuele Notulen

Sturen op kwaliteit

In kleinere groepen konden ze luisteren naar inspirerende bijdragen van hoogleraar ortopedagogiek Luc Stevens en Henno Theisens, lector Public Management aan de Haagse Hogeschool. Hans van Dael, onder meer partner en senior adviseur bij BMC vertelde hoe besturen kunnen sturen op kwaliteit. Crisisadviseur Ine Spee legde uit hoe een schoolbestuur om kan gaan met crises op school.

Het congres werd afgesloten met een debat tussen Rinda den Besten en vijf lokale wethouders. Zij gaven schoolbestuurders tips hoe ze invloed konden uitoefenen op de lokale politiek: Niet vlak voor de verkiezingen moeilijke beslissingen proberen door te drukken, maar wel met andere besturen samen optrekken.

Laatst gewijzigd: 
donderdag 1 januari 2015

Nieuwscategorieën