Nieuws

Wat te doen bij snotneuzen en snottebellen?

Snotneuzen en snottebellen, kinderen die naar school en kinderopvang gaan, hebben er regelmatig mee te maken. In de vernieuwde Handreiking bij neusverkouden kinderen van het RIVM is alle informatie over wat te doen bij verkouden kinderen handig samengevat.

Na afstemming met het OMT heeft het RIVM de adviezen voor kinderen met neusverkoudheid aangepast. Kinderen in het kinderdagverblijf of groep 1 of 2 van de basisschool met alleen neusverkoudheid zonder koorts mogen naar het kinderdagverblijf of school, behalve als zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde SARS-CoV-2-infectie of een volwassen gezinslid hebben met klachten die passen bij COVID-19. Kinderen met andere klachten dan neusverkoudheid, die bij COVID-19 kunnen passen (zoals benauwdheid, hoesten en koorts) moeten thuisblijven. Zij kunnen op verzoek van de ouders getest worden.

Testen op het coronavirus

Sinds 1 juni kunnen kinderen met klachten getest worden op het coronavirus. Als blijkt dat het verkouden kind het coronavirus niet heeft en verder geen klachten heeft, mag hij of zij weer gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Veel jonge kinderen hebben regelmatig last van verkoudheidsklachten. Zij kunnen daarom ook meerdere keren getest worden bij nieuwe episodes van neusverkoudheid.

Het is met name belangrijk om te testen als kinderen in aanraking zijn geweest met mensen die het coronavirus hebben of als ouders klachten hebben die op het coronavirus kunnen duiden. Ook als er in een klas meer dan drie kinderen klachten hebben die lijken op het coronavirus adviseert het RIVM kinderen te testen zodat bij een positieve test bron- en contactonderzoek kan worden gedaan. Testen is niet verplicht. Niet geteste kinderen mogen weer naar school als de klachten over zijn.

Chronische verkoudheidsklachten of hooikoorts

Kinderen met chronische verkoudheidsklachten, astma of hooikoorts mogen gewoon naar school. Als de klachten herkenbaar zijn, is het niet nodig om te testen op het coronavirus. Alleen bij het veranderen van klachten of het ontstaan van nieuwe klachten blijft het kind thuis. Bij twijfel kan de jeugdarts verbonden aan de school in overleg met ouders, school en eventueel de huisarts of behandelend arts kijken of het raadzaam is te testen op het coronavirus.

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten